in Posts from Bang to Basic

Project: Φτιάξε την τέλεια (αντρική) ντουλάπα.

Διαβάστε τα post για τα κομμάτια της (τέλειας) αντρικής ντουλάπας:

 1. Τα 5 βασικότερα αντρικά παντελόνια.
 2. Τα 4 βασικότερα αντρικά πουκάμισα.
 3. Τα 4 βασικότερα αντρικά παπούτσια.
 4. Τα 4 βασικότερα αντρικά μπλουζάκια.
 5. Τα 6 βασικότερα αντρικά μπουφάν. 

Από όταν γεννιόμαστε, μέχρι να γίνουμε (ξέρω ‘γω) εικοσάρηδες, η κοινωνία μας μαθαίνει να μιλάμε, να περπατάμε, να γράφουμε, να γινόμαστε υποψήφιοι δημόσιοι υπάλληλοι… Ταυτόχρονα, από την πρώτη στιγμή της ζωής μας, οι άνθρωποι δεν χάνουν την ευκαιρία να μας κρατάνε συνέχεια ντυμένους. Ξεκινάνε από την πάνα μας, το πρώτο μας παντελόνι, το πρώτο μας μπλουζάκι και για πολλά χρόνια έπειτα μας ψωνίζει η μάνα μας.

Αλλά, μέσα σε όλα αυτά, που στο διάολο είναι το κομμάτι που μας μαθαίνουν πως να ντυνόμαστε μόνοι μας;

Πουθενά.

Και για ένα πράγμα που καλύπτει το 80% του σώματός μας, που είναι ουσιαστικά (πέραν από το πρόσωπο και τα κιλά μας) όλη η εμφάνισή μας, τυχαίνει να του δίνουμε δυσανάλογα λίγη προσοχή.

Κανονικά, οι πατεράδες μας θα έπρεπε να είναι αυτοί που μας μαθαίνουν από μικρούς πως να δουλεύουμε, πως να αμυνόμαστε, πως να ρίχνουμε γκόμενες και πώς να ντυνόμαστε. Τον (χαμένο) ρόλο του πατέρα τον παίζει πια το internet – κι αν είμαστε τυχεροί, μπορεί να μάθουμε κάτι.

Γι’ αυτό το αντρικό ντύσιμο είναι στα χαμένα. Όχι πως το γυναικείο πάει απαραίτητα καλύτερα, αλλά τουλάχιστον οι κοπέλες δεν φοβούνται να πειραματιστούν περισσότερο και πως να το κάνουμε, ασχολούνται με τα ρούχα από τη φύση τους.

Προσωπικά, δεν ζητάω από κανέναν άντρα να γίνει “γκόμενα”. Αντιθέτως, ο στόχος μου είναι να απλοποιήσω όσο γίνεται τα πράγματα και να καταλήξω στο συμπυκνωμένο ζουμί της υπόθεσης: σε ένα αντρίκιο, απλό ντύσιμο που σε κάνει πάντα να δείχνεις τον καλύτερό σου εαυτό.

Απλά πράγματα.

Πιστεύω πως μπορώ να βρω μια μεθοδολογία για να φτιάχνεις την τέλεια ντουλάπα με τα βασικότερα ρούχα και συνδυάζοντας τα να μπορείς να είσαι πάντα ωραίος, άνετος και στυλάτος.

Γι’ αυτό, ξεκινάω μια σειρά post υπό το Project: “Φτιάξε την τέλεια ντουλάπα”, όπου θα καθορίσουμε τα απολύτως απαραίτητα ρούχα με τα οποία ένας άντρας μπορεί να ντυθεί ωραία σε κάθε περίσταση.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από τις επιλογές;

Επειδή εδώ θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια σίγουρη βάση που μπορεί να καλύψει κάθε περίσταση, οι επιλογές μου βασίζονται σε συγκεκριμένους περιορισμούς:

 1. Η βασική ντουλάπα μπορεί να στηθεί και με χαμηλό budget: Διαλέγοντας τα είδη ρούχων και τα μεμονωμένα κομμάτια, ξεκινάω από την προϋπόθεση ότι ο αναγνώστης δεν θα έχει απεριόριστα χρήματα να διαθέσει. Αντιθέτως, σχεδόν όλη η γκαρνταρόμπα θα μπορεί να στηθεί από τις οικονομικές επιλογές των ZARA, H&M και ASOS. Από την άλλη, αν κάποιος έχει μεγαλύτερo budget, μπορεί πάντοτε να αγοράσει το ίδιο κομμάτι σε πιο ακριβή και ποιοτική έκδοση.
 2. Τα κομμάτια είναι όσο πιο minimal γίνεται: Σίγουρα ένα πουκάμισο με μοτίβα έχει τη θέση του σε μια ντουλάπα, αλλά σε μια σειρά για τα “βασικά κομμάτια” είναι περιττό. Σε αυτή τη σειρά post θα βρείτε μονάχα minimal κομμάτια που μπορούν να συνδυαστούν σχεδόν με όλα τα υπόλοιπα. Έτσι, όχι μόνο θα μπορείτε να κάνετε αμέτρητους συνδυασμούς με σχετικά λίγα κομμάτια, αλλά θα μπορείτε να ανταποκριθείτε και σε διάφορες περιστάσεις, είτε χαλαρές είτε σοβαρότερες, με πιο μεγάλη ευκολία. Ακόμη και στα ολοκληρωμένα και “περίπλοκα” outfit, εγώ συνεχίζω να πιστεύω στην απλότητα. Keep it simple, stupid.
 3. Ο αναγνώστης του Bang to Basic είναι συγκεκριμένος: Όσο πιο συγκεκριμένο είναι κάτι τόσο περισσότερο βοηθάει. Γι’ αυτό και γράφοντας τον οδηγό για την τέλεια αντρική ντουλάπα, φαντάζομαι τον αναγνώστη ως έναν νέο άντρα από 18 έως 30 χρονών, που έχει χαμηλό έως μέσο budget, που προσπαθεί να βελτιώσει το ντύσιμό του και να μάθει για τους κανόνες του και αισθάνεται άνετος να κάνει online αγορές.

Αυτό δεν σημαίνει πως ο οδηγός δεν μπορεί να βοηθήσει έναν μεγαλύτερο άντρα, ή έναν με τεράστιο budget – απλά ίσως εκείνοι να χρειάζονταν λίγο διαφορετικές προτάσεις.

Αυτή η σειρά post απαντάει στα (συνηθισμένα) ερωτήματα:

 • Πως να μάθω να ντύνομαι ωραία;
 • Τι ρούχα πρέπει να έχω στη ντουλάπα μου;
 • Ποια είναι τα βασικά αντρικά ρούχα και πως μπορώ να τα συνδυάσω;
 • Τι να φορέσω στο γάμο… στη δουλειά… στο πρώτο ραντεβού…;
 • Από που να αγοράσω ωραία, αντρικά ρούχα;

Το project βρίσκεται υπό εξέλιξη – οπότε γράψτε οποιαδήποτε πρόταση ή απορία στα comments.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 800+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Comment: