in Posts from Bang to Basic

Τα 4 βασικότερα μπλουζάκια της τέλειας (ανδρικής) ντουλάπας.

Άκου το τελευταίο επεισόδιο του podcast "Σε Κουτάκια":

Αυτό το post είναι μέρος του Project: “Φτιάξε την τέλεια αντρική ντουλάπα”.

Το κακό με το να γράφεις πολλά post μαζεμένα είναι πως στερεύεις από παγωμένο (βουνίσιο) χιούμορ και από εμπνευσμένες εισαγωγές για να ξεκινήσεις ένα ακόμη αφιέρωμα σε ντουλάπες.

Αλλά καλά, αν ήθελες χιούμορ θα έβαζες καμία εκπομπή της Βέφας στο YouTube. Εδώ ήρθες για να βελτιώσεις τη ντουλάπα σου και αυτό θα κάνουμε τώρα στρατιώτη!

Διατάξτε!

Μέχρι τώρα έχουμε δει τα βασικά παπούτσια, πουκάμισα και παντελόνια. Για να κλείσουμε το τετράπτυχο της απόλυτης βάσης μας μένουν μονάχα τα διαφόρων ειδών μπλουζάκια, δηλαδή οτιδήποτε πέραν από πουκάμισο και μπουφάν θα φορέσεις στο πάνω μέρος του κορμιού σου.

Προτού, όμως, προτείνω τα συγκεκριμένα κομμάτια, ας δούμε μερικούς κανόνες πάνω στους οποίους θα βασιστώ:

Κανόνας νούμερο ένα!

Ξεκόλλα από τα μακρυμάνικα μπλουζάκια. Μπορείς να τα κάνεις πιτζάμες, ξεσκονόπανα, αλλά η διαταγή είναι διαταγή. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα t-shirt με μακριά μανίκια και όχι σε πουλόβερ και sweaters.

Η προσωπική μου άποψη είναι πως τα μακρυμάνικα μπλουζάκια (γνωστά και ως “μακό”) είναι ένα κακό ζευγάρωμα των μακριών μανικιών ενός πουκαμίσου με το βασικό κόψιμο του t-shirt. Όποτε τα βλέπω μου θυμίζουν είτε δεκατετράχρονο στο γυμνάσιο, είτε φοιτητή που φοράει ακόμη τα ρούχα του γυμνασίου.

Κανόνας νούμερο δύο!

Αν έχει στάμπα, οποιαδήποτε είδους στάμπα, δεν μας κάνει. Οι στάμπες είναι μια κακή και ζορισμένη λύση για να προσθέσει κάποιος οπτικό ενδιαφέρον σε ένα ρούχο. Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα. Θέλουμε τα ρούχα μας να μας αναδεικνύουν, παρέχοντας ταυτόχρονα ενδιαφέρον με τον σωστό συνδυασμό των χρωμάτων, των υφών και των κοψιμάτων τους. Όχι με τις στάμπες τους.

Υπό πολύ λίγες περιπτώσεις, κάποια λογότυπα και στάμπες μπορεί να είναι αποδεκτά, αλλά προς το παρόν οι στάμπες μένουν στην (μακρινή) άκρη.

Κανόνας νούμερο τρία!

Αν σου είναι μεγάλο ή στενό, δεν έχει θέση στη ντουλάπα σου. Αν για παράδειγμα γράψω “ένα λευκό t-shirt” κι εσύ έχεις ήδη ένα παλιό, λευκό μπλουζάκι από όταν ήσουν 20 κιλά πιο χοντρός, τότε αυτό δεν μετράει.

Το fit είναι το παν, οπότε ότι αναφέρω υπονοείται πως θα είναι στο σωστό σου νούμερο.

Τα μπλουζάκια που χρειάζεται η βασική αντρική ντουλάπα:

Για μια βασική ντουλάπα που να μπορεί να καλύψει κάθε σου μέρα, θα χρειαστείς:

  • 4 απλά κοντομάνικα t-shirt (χωρίς στάμπα): Ένα ανθρακί, ένα γκρί, ένα organic λευκό κι ένα σκούρο μπλε.
  • 5 κοντομάνικα polo μπλουζάκια: Ένα μαύρο, ένα γκρι, ένα λευκό και δύο σε χρώματα.
  • 2 sweaters: Ένα γκρι και ένα σκούρο μπλε.
  • Δύο jumpers (μακρυμάνικες μπλούζες): Μια ανθρακί και μια γκρί.
Ένα απλό γκρι κοντομάνικο t-shirt είναι το κομμάτι που πάει με τα πάντα. Είναι η νούμερο ένα σίγουρη λύση για όταν δεν θέλεις να σκεφτείς τι θα φορέσεις: Απλά χτίσε όλο σου το σύνολο γύρω από αυτό. Φυσικά, από ποιότητα σε ποιότητα θα έχει διαφορά: Ένα ακριβό t-shirt από καλό ύφασμα θα κάθεται καλύτερα πάνω σου και θα κρατήσει περισσότερο. Αλλά και με τα φθηνά από τα H&M θα τη βγάλεις καθαρή (απλά θα είναι πιο αναλώσιμα).
Το σκούρο μπλε είναι μεν σκοτεινό και understated, αλλά όχι τόσο σκληρό και blocky όπως το μαύρο. Συνδύασέ το με μπεζ παντελόνια.
Το ανθρακί, πέραν του ότι είναι εξίσου ουδέτερο με το γκρι, έχει την ιδιότητα να αναδεικνύει πολύ ωραία κάποιους τύπους δέρματος. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να δείχνεις πολύ ωραίος στο ανθρακί.
Δεν είμαι ο μεγαλύτερος fan των λευκών t-shirts, αλλά ειδικά το καλοκαίρι, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να δείξουν (και να τα αισθάνεσαι) πολύ άνετα μαζί με τη μπλέ βερμούδα σου.
Δεν θα μου φαίνονταν παράλογη μια ντουλάπα μόνο με Fred Perry polo. Η εταιρία έχει φτάσει το Polo Shirt στο αποκορύφωμά του, έχει πολύ καλή ποιότητα και όπως έχω ξαναγράψει το λογότυπό τους είναι ένα από τα ελάχιστα που προσφέρουν σε αισθητική. Το μαύρο polo φοριέται πολύ ωραία με μπεζ ή κόκκινο παντελόνι.
Ένα γκρι polo θα το φορέσεις με μπλε παντελόνια, όπως και με πράσινες αποχρώσεις.
Ενώ με το λευκό t-shirt δεν τα πάω καλά, την polo εκδοχή την γουστάρω γιατί μου θυμίζει την ομορφιά και το smartness του λευκού πουκαμίσου, έχοντας όμως την άνεση του polo. Φοριέται με τα πάντα, εκτός από μπεζ (θα ‘λεγα). Ιδιαίτερα για το καλοκαίρι.
Πέραν από το γκρι, μαύρο και λευκό polo, υπάρχει χώρος για ακόμη δύο λίγο διαφορετικά. Μπορείτε είτε να διαλέξετε κάτι σε παστέλ χρώμα, είτε ένα με μοτίβο, όπως αυτά τα απίθανα που είχε φτιάξει ο Michael Bastian με την Uniqlo πριν από κάνα χρόνο (είχα γράψει και ολόκληρο post γι’ αυτό). Αντίστοιχα polo, ή με οριζόντιες γραμμές, μπορείτε να βρείτε πάντα στο ASOS.
Ελάχιστα ρούχα μου αγαπάω όσο αυτό το γκρι sweatshirt που αγόρασα από το ASOS. Αυτό το κομμάτι το φοράς το Φθινόπωρο και την Άνοιξη σκέτο όταν κάνει ψύχρα, ή μες στο καταχείμωνο πάνω από ένα πουκάμισο για layering. Και αν ταξιδέψεις ποτέ στην άλλη μεριά της Ελλάδος για να βρεις την αγάπη σου, βολεύει και πολύ για προσωρινή πιτζάμα.
Μια από τα ίδια σε μπλε. Ένα sweatshirt είναι ουσιαστικά η φόρμα του πάνω κομματιού σου. Τόση άνεση είναι επικίνδυνα εθιστική.
Οι μόνες μακρυμάνικες “μπλούζες” που θα πρέπει να βρίσκονται στην ντουλάπα σας είναι τέτοιου είδους μάλλινα jumpers. Πάρε σίγουρα ένα σε σκούρο γκρι. Φοριούνται μονάχα πάνω από πουκάμισο (αφού σκέτα δεν κάθονται ωραία – άσε που τσιμπάνε λόγω μάλλινου) και η εποχή τους είναι ο χειμώνας.
Και ένα σε μπλε. Όπως βλέπετε παίζω πολύ με γκρι και μπλε για τη βασική ντουλάπα, αφού είναι τα πιο ευκολοσυνδύαστα χρώματα. Φόρα το πάνω από το λευκό OCBD πουκάμισο που έχεις ήδη αγοράσει.

Συνολικά, μιλάμε για 13 κομμάτια, αλλά με όλα αυτά έχεις μια πλήρη ντουλάπα που καλύπτει κάθε πιθανότητα για συνδυασμούς και περιστάσεις.

«Από που να τα αγοράσω;»

Για τα t-shirts θα παίξεις με H&M για πολύ φθηνά και από ASOS για πάλι φθηνά αλλά λίγο καλύτερα. Τα H&M, να ξέρεις, μπορεί να κοστίζουν όσο ένα πακέτο τσίχλες, αλλά είναι και αντίστοιχα αναλώσιμα. Αν φορέσεις ένα H&M t-shirt για ένα εξάμηνο, μετά θα πρέπει να το κάνεις πιτζάμα.

Polo πάρε από το ASOS ή από οποιοδήποτε Ελληνικό κατάστημα πουλάει Fred Perry ή Ben Sherman (οι Άγγλοι ξέρουν από polo).

Sweaters μπορείς να βρεις σε κάθε αθλητικάδικο, όπως στα Nike, αλλά εμένα μου αρέσουν χωρίς το παραμικρό λογότυπο. Κάτι τέτοια φέρνουν σίγουρα τα H&M και τα Zar-οειδή στις basic σειρές τους.

Για μάλλινα jumpers παίξε σε Inditex (ZARA κλπ.) αλλά αν θες ποιότητα (γιατί στο μαλλί μετράει πραγματικά η ποιότητα) θα πρέπει να κοιτάξεις σε εμπορικά καταστήματα που φέρνουν κομμάτια πιο ακριβά.

«Άλλα tips έχεις;»

Κατ’ αρχήν, έχω μαζέψει 100 χρήσιμα tips για τη ζωή στο post: “100 tips (και μυστικά) για μια απίθανη ζωή”, πράγμα που σημαίνει ότι: «Ναι, φίλε μου. Έχω tips.» Στο θέμα των ρούχων όμως:

  • Τα polo σηκώνουν κάποιες συγκεκριμένες παραμετροποιήσεις όπως λεπτομέρειες στον γιακά τους. Για παράδειγμα, κάποια μοντέλα μπορεί να έχουν “twin-tipped” γιακά, δηλαδή με δύο λεπτές γραμμούλες. Τέτοιες λεπτομέρειες είναι ωραίες, γιατί αναδεικνύουν την ίδια τη φόρμα του ρούχου.
  • Το ότι ποτέ δεν σηκώνουμε τον γιακά του polo πρέπει να το πω; Ελπίζω να είναι περιττό που το έγραψα καν.
  • Ένα Fred Perry polo με ένα H&M έχουν διαφορά 50 € τουλάχιστον στην τιμή. Όμως, το Fred Perry ακόμη και μετά από 5 χρόνια θα έχει το ίδιο μέγεθος και την ίδια εμφάνιση, ενώ το H&M θα έχει ξεχειλωθεί σε μέγεθος κουβέρτας. Από την άλλη, αυτό μπορούμε να το δούμε και ως εξέλιξη...
  • Την ποιότητα στα μάλλινα την καταλαβαίνουμε (χοντρικά) ως εξής: Αν το ύφασμα τσιμπάει και το αισθανόμαστε “μάλλινο” τότε είναι για τον π… Όταν αγγίξετε ποιοτικό κασμίρι, θα δείτε ότι είναι πιο μαλακό και λεπτεπίλεπτο ακόμη και από το καλύτερο βαμβάκι. Τα μάλλινα των “φθηνών” φτιάχνονται από τις κομμένες τρίχες των περισσευμάτων. Σοβαρά.
  • Μην πλύνετε (φθηνό) μάλλινο στο πλυντήριο. Βασικά, γενικά μην το πολυ-πλύνετε…
  • Το sweater που έχω από το ASOS είναι απίθανο ακόμη και μετά από τρία χρόνια. Το sweater από τα ZARA είναι κάπως ξεχειλωμένο. Η τιμή τους ήταν παρόμοια.
  • Μπλουζάκια polo με μια μεγάλη οριζόντια γραμμή στο στήθος είναι ένα κλασικό και ωραίο σχέδιο που δίνει την ψευδαίσθηση μεγαλύτερων ώμων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσεις το γυμναστήριο, ετσι;

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 800+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Άκου το τελευταίο επεισόδιο του podcast "Σε Κουτάκια":

Comment: