in Posts from Bang to Basic

Τα 6 βασικότερα μπουφάν της τέλειας (ανδρικής) ντουλάπας.

Αυτό το post είναι μέρος του Project: “Φτιάξε την τέλεια αντρική ντουλάπα”.

Έχοντας ήδη καλύψει ολόκληρο το σώμα με τα προηγούμενα άρθρα για την τέλεια αντρική ντουλάπα, το μόνο που μένει είναι να καλύψουμε το ίδιο το καλυμμένο σώμα με ακόμη περισσότερο ύφασμα.

Ναι, ο παραλογισμός του μοντέρνου ανθρώπου – αλλά χωρίς τρίχωμα πιθήκου (ή extra-strong Russian βότκα) δεν πρόκειται να αντέξεις διαφορετικά στις παγωμένες θερμοκρασίες του Φεβρουαρίου.

Με άλλα λόγια, σε αυτό το post θα ασχοληθούμε με τα 6 βασικότερα κομμάτια του αντρικού outerwear, ή αλλιώς (όπως το λέμε γενικά) με τα μπουφάν.

Οι βασικοί κανόνες.

Τα μπουφάν είναι συνήθως τα πιο ογκώδη ρούχα μιας ντουλάπας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοούμε τους κανόνες του σωστού fit.

Ένα μπουφάν ας είναι όσο χοντρό θέλει, γεμισμένο με υπερ-μονωτικά πούπουλα χήνας. Ακόμη κι έτσι, όμως, το κόψιμό του και το νούμερό του θα πρέπει να αγκαλιάζουν σωστά το σώμα, χωρίς φυσικά να περιορίζουν την κίνηση, αλλά κρατώντας την φόρμα του σχήματός μας και ταυτόχρονα παίρνοντας υπ’ όψιν άλλα μας χαρακτηριστικά όπως το ύψος μας.

Γιατί, αν φορέσεις ένα φουσκωτό μπουφάν σε τεράστιο νούμερο θα φαίνεσαι σαν να πήγες στο χωράφι με τα παλιά ρούχα του παππού σου. Όπως και εάν βάλεις ένα πολύ μακρύ πάρκα και είσαι 1.60 ύψος, τότε νομίζω πως δεν θα προβάλεις τα δυνατά σου στοιχεία.

Άρα, ακόμη και στο outerwear, fit is king.

Τώρα, τα κομμάτια που θα χρειαστούμε για μια διαχρονική και πλήρη αντρική ντουλάπα είναι:

  • Ένα bomber μπουφανάκι (είτε varsity, είτε herringbone).
  • Ένα jean jacket.
  • Ένα duffle coat (που θα το ακούσετε και ως “μοντγκόμερι”).
  • Ένα parka.
  • Μια σκούρη ζακέτα.
  • Μια γκρί ζακέτα.

Το bomber jacket σε κολλεγιακό (varsity) ύφος, είναι ένα μπουφανάκι που φοριέται από τις δροσερές βραδιές μέχρι και τις χαλαρά κρύες νωρίς τον Χειμώνα. Μια εκδοχή που μου αρέσει πολύ είναι με δερμάτινα μανίκια. Τα λάστιχα στις άκρες τού δίνουν ένα πολύ προσεγμένο fit στο σώμα. Βρείτε το bomber της φωτογραφίας στο ASOS.

To Harrington Jacket είναι ας πούμε η Αγγλική εκδοχή του Varsity. Ένα iconic ρούχο που εδραιώθηκε από την κουλτούρα των Mods. Απόλυτα minimal, λέει πολλά για την αισθητική αυτού που το φοράει. Φυσικά, πρώτα κοιτάμε τα jackets της Ben Sherman.
Μπορεί να μην μου αρέσει το τζιν σε παντελόνια, αλλά σε jackets είναι ένα από τα βασικά κομμάτια της ντουλάπας. Προτιμώ φυσικά κομμάτια σαν αυτό της φωτογραφίας, χωρίς πολλά ξεβάμματα.
Το Duffle Coat μπορεί να το δείτε στα Ελληνικά και ως “παλτό μοντγκόμερι”. Είναι σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα παλτό, ειδικά σε σκούρο μπλε χρώμα, και δίνει έναν πολύ προσεγμένο αέρα, ενώ ταυτόχρονα παραμένει “προσγειωμένο” λόγω των ναυτικών του ριζών. Το συγκεκριμένο είναι ένα Gloverall από το ASOS.
Και το Parka είναι μια επιρροή της κουλτούρας των Mods που μας έχει αφήσει (απ’ ότι φαίνεται) μεγάλα διδάγματα στο στυλ. Ένα πάρκα μπορεί να είναι πολύ ζεστό, γι’ αυτό και είναι κατάλληλο ακόμη και για τον βαρύ χειμώνα. Το κλασικότερό του χρώμα είναι αυτό της φωτογραφίας.
Η σκούρη ζακέτα μπορεί να είναι είτε μπλε, είτε ανθρακί. Minimal ζακέτες σαν κι αυτή, σε καλή τιμή, μπορείτε να βρείτε είτε στο ASOS είτε στα H&M της περιοχής σας.

 

Και ένα hoodie σε ανοιχτό γκρι δίνει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στους συνδυασμούς που μπορείτε να δημιουργήσετε.

«Άλλα tips έχεις;»

Μερικές γενικότερες συμβουλές για όλα τα παραπάνω κομμάτια:

  • Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την προέλευση του Parka στο δικό του άρθρο.
  • Το Duffle Coat είναι φτιαγμένο από ένα χοντρό μάλλινο ύφασμα, το οποίο και του δίνει την μεγάλη του ζεστασιά. Πραγματικά, ένα Duffle πάνω από πουκάμισο και sweater, μπορεί να σε κρατήσει άνετα ακόμη και σε πολικό ψύχος.
  • Υπάρχουν Parka μακριά και Parka κοντά. Τα ψηλά για τους ψηλούς και τα κοντά για τους κοντύτερους. Αυτός είναι ένας πολύ λογικός κανόνας.
  • Το πιο επίσημο απ’ όλα τα παραπάνω κομμάτια είναι το Duffle Coat, αλλά αν πραγματικά θέλετε το επόμενο επίπεδο σε επισημότητα, τότε θα χρειαστείτε ένα κανονικό, κλασσικό, μάλλινο παλτό, που φοριέται πάνω από το κοστούμι.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 800+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Comment: