in Posts from Bang to Basic

Τα 4 βασικότερα παπούτσια της τέλειας (αντρικής) ντουλάπας.

Όταν ήμουν μικρό παιδί, μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση μια ατάκα που είχα ακούσει στην τηλεόραση: «Το πρώτο πράγμα που κοιτάζουν οι γυναίκες σε έναν άντρα είναι τα παπούτσια του».

Φανταστείτε την παχουλή, 10-χρονή φάτσα μου να ανοίγει το στόμα διάπλατα (σαν αεροδιάδρομος προσγείωσης για μύγες) με όλο τη γλυκόζη του αίματος να έχει φάει upload στο μυαλό μου που προσπαθούσε να το επεξεργαστεί.

«Μα γιατί να κοιτάξουν πρώτα τα παπούτσια του;» αναρωτιόμουν. Το πρόσωπο δεν λέει πολύ περισσότερα; Η, αν πάμε στα ρούχα, η μπλούζα, το μπουφάν, το παντελόνι;

Τελικά με τα χρόνια συνειδητοποίησα την πραγματικότητα:

 1. Το πρώτο πράγμα που κοιτάζουν οι γυναίκες στον άντρα δεν είναι τα παπούτσια, αλλά το πορτοφόλι (και δεν εννοώ το υλικό του)
 2. Το δεύτερο πράγμα που κοιτάζουν είναι σίγουρα τα παπούτσια. Και το χειρότερο, είναι πως τώρα πια είναι το πρώτο που κοιτάζω κι εγώ.

Τα παπούτσια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Μπορώ να γράψω χιλιάδες ακόμη υπερβολές, πριν αρχίσετε τα hate comments, για να επιμείνω στα συμπεράσματά μου.

Στα προηγούμενα post για την βασική ντουλάπα είχα πει πως το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε ένα outfit είναι το παντελόνι. Από εκείνο ξεκινάς για να επιλέξεις τα υπόλοιπα κομμάτια του συνδυασμού και μετά είπα πως επόμενο έρχεται το πάνω κομμάτι του ντυσίματος, το πουκάμισο ή το t-shirt.

Τα παπούτσια είναι το κομμάτι που θα διαλέξουμε κυρίως με βάση το χρώμα του παντελονιού (και το ύφος του συνόλου). Οπότε, αν το δούμε με αυτή τη λογική, το παπούτσι έρχεται και ψιλο-τελευταίο.

Ναι, καλά. Ας το δούμε από μια άλλη πλευρά. Ένα παντελόνι από τα ZARA μπορεί να κάνει (στην ακριβότερη περίπτωση) γύρω στα 60 €. Αυτό το παντελόνι μπορεί να μην το φορέσεις για πάνω από έναν χρόνο. Ένα πουκάμισο από τα H&M μπορεί να κάνει ακόμη και 15 € και να είναι αξιοπρεπές. Αυτό μπορεί να το φοράς και σαν πιτζάμα όταν αρχίσει να γαριάζει.

Ένα παπούτσι, όμως, είναι πολύ πιθανό να κάνει περισσότερο από 150 € (βλέπε το μποτάκι σου) και να καταλήξεις να το φοράς ακόμη και περισσότερο από πενταετία (αν κάνεις τη σωστή επιλογή, φυσικά).

Το παπούτσι είναι ο κοινός παρονομαστής όλων των ντυσιμάτων σου. Είναι αυτό που μένει σταθερό πίσω από τις μικρές αλλαγές και τάσεις, πίσω από τα φθηνά και τα μεγάλα budget.

Τα παπούτσια, θες δε θες, δείχνουν πολλά για σένα: για το ποιος είσαι και για το ποιος θες να γίνεις.

«Αν ήθελα φιλοσοφία θα άνοιγα τα Άπαντα του Νίτσε…»

Άνοιξε τα ρε. Άνοιξε τα, μέχρι να βαρεθείς να προσπαθείς να βγάλεις νόημα και τελικά να γυρίζεις στη μασημένη τροφή που σου προσφέρω.

Εντάξει; Άντε, πάμε τώρα στα πρακτικά.

Οι βασικές μεταβλητές των παπουτσιών που μας ενδιαφέρουν είναι δύο: Το είδος του παπουτσιού και το χρώμα. Για το τελευταίο, έχω μια συγκεκριμένη άποψη που βοηθάει με τους συνδυασμούς.

Απλοποιώ τα πράγματα και θεωρώ ότι υπάρχουν μονάχα τρία “χρώματα” σε παπούτσια: Το μαύρο, το καφέ και το άσπρο.

Σκεφτείτε το σαν ένα τρίγωνο, με το άσπρο στην κορυφή, το καφέ αριστερά και το μαύρο στα δεξιά.

Το αποκαλώ: “Η Θεωρία των Ποδαρ-Ιλουμινάτι”.

Η λογική έχει ως εξής:

 • Το άσπρο πάει γενικά με όλα τα υπόλοιπα χρώματα και ο μόνος ενδοιασμός είναι αν απλά ένα σκληρό blocky χρώμα σαν το άσπρο δεν κάνει “κλικ” με ένα muted υπόλοιπο.
 • Το καφέ πάει κυρίως με μπλε πράγματα (μπλε πουκάμισα, μπλε παντελόνια) όπως και με πράσινα παντελόνια ή μπεζ. Ακόμη, τα μπλε ή κόκκινα παπούτσια μπαίνουν σε αυτή την κατηγορία. Αν φορέσεις ζώνη, θα πρέπει να είναι καφέ, ή κάτι από τα υπόλοιπα που ανέφερα.
 • Το μαύρο παπούτσι είναι και πάλι κοντά στη λογική του άσπρου, δηλαδή δεν ορίζεται τόσο τραγικά από κανόνες, αλλά εγώ δεν θα το προτιμούσα με ένα ντύσιμο με βάση το μπλε. Πάει σίγουρα πολύ με μπεζ παντελόνι. Επίσης, φοριέται πάντα με μαύρη ζώνη.
 • Στα αθλητικά sneakers, τώρα, που μπορεί να είναι είτε πολύχρωμα, είτε “φωσφοριζέ”, συνήθως πέφτουν στην λογική “το-κρίνω-ανάλογα-με-το-ύφος”. Για παράδειγμα, ένα ιγκουανί Nike Roshe πηγαίνει με ένα μπλέ chino αν το φοράς με hoodie, ενώ αν από πάνω έχεις πουκάμισο και blazer μπορεί να φαίνεται περίεργο.

Τα παπούτσια που χρειάζεται η βασική αντρική ντουλάπα:

Για μια βασική παπουτσοθήκη που να μπορεί να καλύψει κάθε στιγμή, χρειαζόμαστε τα εξής:

 • Τρία sneakers: Ένα μαύρο, ένα καφέ κι ένα άσπρο
 • Ένα καφέ μποτάκι
 • Ένα καφέ derby
 • Δύο αθλητικά: Ένα Roshe κι ένα για γυμναστική.
“Ένα καφέ sneaker” δεν σημαίνει πως πρέπει απαραίτητα να είναι καφέ. Οποιαδήποτε κοντινή απόχρωση κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Ακόμη και τα μπλε sneaker, τα ψιλο-βάζω στην ίδια κατηγορία.
Όλες οι φωτογραφίες είναι από WESC γιατί το συγκεκριμένο μοντέλο, το Clopton, είναι πολύ κοντά σε αυτό που θεωρώ το τέλειο minimal sneaker – και κάνει γύρω στα 70 €.
Από την άλλη, αν ήμουν γιος εφοπλιστή, θα έπαιρνα το μοντέλο Achilles της Common Projects, το οποίο είναι αντικειμενικά το τέλειο minimal sneaker, όπως και ο τέλειος δολοφόνος του πορτοφολιού, με τιμή γύρω στα 300 €.
Αυτή η μπότα είναι της Red Wing. Μπορεί να κάνει και αυτή γύρω στα 300 €, αλλά εφόσον πιθανότατα θα σου κρατήσει δέκα χρόνια, αξίζει τα λεφτά της. Γενικά, αξίζει να τα στάξεις για ένα πολύ καλό καφέ μποτάκι. Απλά, πάρε κάτι απίθανο και διαχρονικό.
Ένα απλό, καφέ Derby είναι το απόλυτο σοβαρό, αντρικό παπούτσι. Αν φοράς συχνά τέτοια παπούτσια μπορείς να πάρεις κι ένα μαύρο, κι ένα brogue, αλλά αν ψάχνουμε μονάχα τα απολύτως απαραίτητα αυτή είναι μια σίγουρη αγορά.
Υπάρχουν sneaker για το γυμναστήριο και υπάρχουν άλλα για την καθημερινότητα. Το Nike Roshe είναι για μένα το τέλειο minimal αθλητικό sneaker. Ένα απίθανο, πανάλαφρο παπούτσι για το οποίο έχω γράψει ολόκληρο άρθρο, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε.
Τέλος, χρειαζόμαστε κι ένα αθλητικό παπούτσι αλλά για ξεκάθαρη χρήση γυμναστικής. Όχι πως το Nike Free της φωτογραφίας δεν μπορεί να φορεθεί έξω σαν το Roshe. Απλά τα περισσότερα Running Shoes μου προκαλούν αηδία, οπότε η μόνη πρόταση που μπορώ να σας κάνω χωρίς να το μετανιώσω είναι αυτή.

Αν έχεις όλα αυτά τα παπούτσια, τότε δεν νομίζω να υπάρξει στιγμή που θα βρεθείς χωρίς το κατάλληλο κομμάτι για να φορέσεις.Φυσικά, τα WESC που παρουσίασα είναι όλα δερμάτινα, ενώ άνετα μπορείς να αντικαταστήσεις τουλάχιστον ένα από αυτά με plimsoll (δηλαδή από καμβά) τα οποία είναι μεν πιο ελαφριά και άνετα, αλλά δεν σηκώνουν σχεδόν καθόλου βροχή.

«Από που να τα αγοράσω;»

Τα WESC μπορείτε να τα βρείτε είτε στα επίσημα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, είτε να ψάξετε σε κάποιο Ελληνικό online κατάστημα. Ακόμη και το Αγγλικό Amazon τα έχει όμως, οπότε ψάξτε το.

Για διάφορα Plimsolls, ότι πρέπει για το καλοκαίρι, ρίξτε σίγουρα μια ματιά στο ASOS.

Τα συγκεκριμένα μποτάκια Red Wings τα βρήκα στο απίθανο Mr. Porter, το οποίο στέλνει πια και στην Ελλάδα.

Και για οτιδήποτε Nike, πέραν από ελάχιστα ενημερωμένα τοπικά καταστήματα που παρουσιάζω στο Bang to Basic ανά καιρούς, το στανταράκι είναι το απίθανο Αγγλικό End Clothing.

«Άλλα tips έχεις;»

Tips, ναι. Χιούμορ, σαν εκείνο με τον Ρονάλντο που είπα στο προηγούμενο post, όχι.

 • Τα δερμάτινα WESC τα προτείνω ανεπιφύλακτα. Έχουν απίθανο value for money και από ποιότητα σκεφτείτε πως είχα αγοράσει κάτι plum σαν τα πρώτα πριν από έξι χρόνια και τα πέταξα μόλις φέτος, αφού από το πολύ περπάτημα το πίσω μέρος της σόλας άρχισε να τα παίζει. Κατά τα άλλα, φαίνονταν σαν καινούρια.
 • Τα Plimsolls της WESC, από την άλλη, δεν τα συστήνω και τόσο. Μπορεί και αυτά να είναι πανέμορφα και φθηνά, αλλά το τελευταίο ζευγάρι μου τα ‘φτυσε πολύ σύντομα και μετά από σχετικά λίγη χρήση. Είτε εγώ έχω Αχίλλειο τένοντα από τιτάνιο, είτε το ύφασμά τους είναι τραγικά ευαίσθητο.
 • Τα Nike Roshe δεν ξέρω αν σας φαίνονται ευαίσθητα με το ύφασμα, αλλά σας λέω, δεν σκίζονται με την καμία. Εκτός κι αν μπλεχτείς ανάμεσα σε βεντέτα με Κρητικά μαχαίρια. Όμως, μην τα φορέσετε ποτέ στην βροχή. Καλύτερα να βγεις έξω ξυπόλητος.
 • Τα σοβαρά παπούτσια (του στυλ derby, brogues) από τα ZARA, φαίνονται πολύ φτηνιάρικα. Αν κάνουν 30 €, τότε αυτό φαίνεται.
 • Τα Derby (και γενικά τα σοβαρά αντρικά παπούτσια) μπορεί να έχουν διάφορα είδη σόλας, από δερμάτινη μέχρι καουτσούκ, η καθεμία με τα καλά της και τα κακά της. Το σίγουρο είναι πως κάποια παπούτσια θα σας βγάλουν την πίστη με τον πόνο, ενώ κάποια άλλα θα σας βγουν άνετα. Βλέπετε, ένα derby δεν είναι μαλακό σαν ένα sneaker, οπότε αν το σχήμα του δεν είναι φτιαγμένο για το πόδι σας (παρά το σωστό νούμερο) μπορεί να σας ζορίσει πολύ.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 800+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Comment: