Αυτό το post είναι μέρος του Project: “Φτιάξε την τέλεια αντρική ντουλάπα”.
Στο πρώτο μέρος του project ασχοληθήκαμε με την απόλυτη βάση του αντρικού ντυσίματος: τα παντελόνια. Το δεύτερο σημαντικότερο αντρικό ρούχο, νομίζω πως είναι το πουκάμισο. Απόλυτα μεταβλητό, ανάλογα με το τι ζητάνε οι συνθήκες, τόσο σοβαρό και αντρίκιο για τις περιποιημένες στιγμές μας, όσο και χαλαρό αλλά ταυτόχρονα προσεγμένο.
Οι βασικές μεταβλητές ενός πουκαμίσου είναι δύο: το ύφασμα και το χρώμα. Εντάξει, υπάρχουν και άλλες, όπως το είδος του γιακά, αλλά τέτοιες λεπτομέρειες θα μείνουν προς το παρόν εκτός θέματος.
Στα μάτια του μέσου εικοσάρη, το πουκάμισο έχει συνδυαστεί με τη “σοβαρότητα“, ως κομμάτι της business ένδυσης, αλλά και με 19-χρονους ΔΑΠίτες που οργανώνουν φοιτητικά party. Ακόμη, θεωρείται κάπως άβολο ρούχο.
Το πουκάμισο είναι πράγματι δομικό υλικό του επαγγελματικού ντυσίματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως περιορίζεται εκεί. Αν ξέρεις το ποιό να διαλέξεις, το πουκάμισο γίνεται ένα απίστευτα άνετο ρούχο, που σου προσφέρει και την έξτρα ψυχική άνεση ότι θα φαίνεσαι ωραίος, χωρίς φυσικά να πρέπει να φαίνεσαι σαν γιάπης. Και το γιαππίτικο και το ΔΑΠίτικο είναι πράγματα που με χαλάνε…
Η λεπτομέρεια που κάνει ένα πουκάμισο να φαίνεται ωραίο, μη-μεγαλίστικο και να είναι άνετο είναι το fit: το πως κάθεται πάνω σου, το μέγεθός και το κόψιμό του. Φυσικά, αυτό το λέμε για όλα τα ρούχα, αλλά ειδικά για το πουκάμισο, αυτό κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός γαμάτου πουκαμίσου που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα και ενός που θα θύμιζε τον παππού σου.
Και φυσικά, αν και τώρα μπαίνω σε λημέρια common-sense, ΠΟΤΕ, μα ποτέ, δεν αφήνουμε να ακουμπήσουν το δέρμα μας πουκάμισα με στάμπες, κείμενα και οποιαδήποτε περιττή λεπτομέρεια και “μαγκιά” (όπως έξτρα κουμπιά, κρόσια και δεν ξέρω ‘γω τι μπορεί να βάλει ο μεθυσμένος ράφτης…)
Η μόνη χρήση των πουκαμίσων με στάμπα είναι για προσάναμμα.
Η αντρική ντουλάπα που θα σου επιτρέπει να ντύνεσαι κάθε μέρα με πολλούς συνδυασμούς, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 5 βασικά πουκάμισα και άλλα 3, όχι τόσο απαραίτητα, αλλά πολύ χρήσιμα για συγκεκριμένες φάσεις. Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεσαι:
- Δύο OCBDs (Oxford Cloth Button-Down Shirt): Ένα μπλε κι ένα λευκό.
- Ένα τζιν (η Chambray) πουκάμισο.
- Δύο smart πουκάμισα: Ένα μπλε κι ένα λευκό.
- Τρία καρώ (Plaid) πουκάμισα, με ένα από αυτά σε ύφασμα φανέλα.
Το λευκό Oxford πουκάμισο (από το ομώνυμο ύφασμα) είναι η τέλεια ισορροπία μεταξύ περιποιημένου και άνετου. Τα κουμπάκια στον γιακά τον κρατάνε όμορφα στη θέση του, χωρίς ανάγκη για γραβάτα. |
Ένα μπλε Oxford πουκάμισο μπορεί να συνδυαστεί σχεδόν με τα πάντα. Και ειδικά με τα μανίκια γυρισμένα είναι απόλυτα χαλαρό. Το βαμβακερό, μαλακό ύφασμά του το κάνει άνετο και δροσερό. |
Το ύφασμα ενός Smart πουκαμίσου είναι πολύ πιο “σιδερωμένο” και λεπτό, γι’ αυτό και φαίνεται και πιο σοβαρό. Αν θέλεις να φανείς πιο προσεγμένος, βάζεις αυτό – όπως και για πιο business καταστάσεις. |
Γενικά, όσο έχεις το μπλε και το λευκό από κάθε πουκάμισο, είσαι κομπλέ. Το πουκάμισο έχει το καλό ότι δεν χρειάζεται αλλαγές στη δομή του για να μην είναι βαρετό.Μπορείς κάλλιστα να έχεις 5 μπλε πουκάμισα στην ντουλάπα σου, που απλά να διαφέρουν στο ύφασμα και στον γιακά τους. Είναι πολύ φυσιολογικό. Θα βρεις κάπου να τα βάλεις. Από την άλλη, τα μαύρα πουκάμισα, για παράδειγμα, δεν φοριούνται και τόσο εύκολα, εκτός κι αν πηγαίνεις για τσικουδιές.
«Από που να τα αγοράσω;»
Πρώτη επιλογή για καλά κομμάτια και με μεγάλη ποικιλία θα προτείνω την ίδια την πηγή των φωτογραφιών, το ASOS.
Περισσότερα για το πως είναι να παραγγέλνεις από το ASOS διαβάστε εδώ.
Μετά, για πιο high-end προϊόντα (και πιο ακριβά) η απόλυτη επιλογή είναι το Αγγλικό online κατάστημα End Clothing. Οι τύποι φέρνουν τα καλύτερα κομμάτια με διαφορά.
Τώρα, αν δεν είσαι πολύ του online, μπορείς να βρεις ωραία και απλά smart shirts στα Zara, ενώ για φθηνά Oxfords θα κοιτούσα στα H&M.
Υπάρχει φυσικά και η πιθανότητα να σταμπάρετε μια πουκαμισάρα στο End και μετά να την βρείτε σε κάποιο τοπικό κατάστημα, αν είστε τυχεροί…
«Άλλα tips έχεις;»
Σαν να ρωτάς τον Christiano Ronaldo αν ξέρει από Ultrex… Φυσικά κι έχω – και τα χαρίζω τζάμπα για να μην τα εκτιμάς:
- Το σωστό fit ενός πουκαμίσου έχει ως εξής: Δεν σακουλιάζει ούτε από μπροστά ούτε από πίσω. Από την άλλη δεν πρέπει να είναι τόσο στενό που να νομίζεις ότι αν σηκώσεις τα χέρια θα σκιστεί. Οι ώμοι πρέπει να είναι άνετοι μέσα του. Ακόμη, τα μανίκια, με τα χέρια σε έκταση, θα πρέπει να φτάνουν ως το πολύ τη βάση του αντίχειρα, τεντωμένα. Αλλίως, τα μανίκια θα παραείναι μακριά, άρα και το πουκάμισο μεγάλο.
- Ένα μακρύ πουκάμισο δεν φοριέται έξω από το παντελόνι γιατί χαλάει την αναλογία. Κάποια πουκάμισα, ειδικά τα smart, είναι φτιαγμένα για να φοριούνται μονάχα μέσα από το παντελόνι.
- Όταν φοράς ένα πουκάμισο από μέσα, 99% χρειάζεσαι και μια ζώνη. Είναι θέμα αισθητικής.
- Κάτω από τους γιακάδες κάποιων smart πουκαμίσων έχει κάτι μικρές εγκοπές που παίρνουν μέσα κάτι πλαστικές μαλακιούλες που κρατάνε τον γιακά όμορφο και τεντωμένο. Στα Button-Down τη δουλειά αυτή την κάνουν τα κουμπάκια.
- Αν θες να βάλεις γραβάτα με ένα Button-Down, προφανώς ξεκουμπώνεις τα κουμπάκια, βάζεις τη γραβάτα και μετά τα ξανακουμπώνεις.
- Τα μανίκια τα γυρνάμε μέχρι τους αγκώνες. Όχι πως είναι απόλυτος κανόνας, αλλά εκεί βρίσκεται η χρυσή τομή.
- Το τέρμα πάνω κουμπί κανονικά το κουμπώνουμε μονάχα αν φοράμε γραβάτα. Από την άλλη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο λαιμός σου να μην χωράει σε ένα πουκάμισο με όλα τα κουμπιά κλεισμένα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα πουκάμισα από τα καταστήματα φτιάχνονται σε φάση one-size-fits-all, που μεταφράζεται σε “doesn’t fit all”. Ένα σωστό πουκάμισο, πάντως, θα πρέπει να σου κάνει και στον λαιμό κουμπωμένο.
- Σε χαλαρή φάση ξεκουμπώνουμε το πολύ μέχρι το δεύτερο κουμπί. Μετά πηγαίνουμε σε φάση ντεκολτέ και Greek λόβερ.
- Ένα OCBD μπορεί να έχει και τσεπούλα στην αριστερή του πλευρά. Δεν μας χαλάει καθόλου. Απλά, χωρίς τσεπούλα, είναι ακόμη πιο smart.
- Ένα πουκάμισο από τα ZARA μπορεί να κάνει μόνο 20 € και να σου βγει μια χαρά. Από την άλλη, τα ZARA πουκάμισά μου δεν συγκρίνονται σε τίποτα π.χ. με κάτι Ben Sherman των 80 € που έχω: Από την εμφάνιση και το fit, μέχρι την ποιότητα και την αίσθησή τους πάνω μου. Οπότε, ξοδέψτε ανάλογα.
Comment: