in Posts from Bang to Basic

Makina: Το καλύτερο καφέ στην Πάτρα (τουλάχιστον).

Αν πάρουμε υπ’ όψιν την αγάπη μου για εκπληκτικά καταστήματα καφέ, άργησα πάρα πολύ να κάνω ένα post για το Makina (προφέρεται Μάκινα) της Πάτρας.

Αλλά και γι’ αυτό υπάρχει λόγος: Κάθε φορά που περνούσα την γέφυρα του Ρίο, ο ελεύθερός μου χρόνος αφιερωνόταν στο άραγμα στις ξύλινες καρέκλες του και στην απόλαυση του καφέ (και των burger) του χωρίς να βάζω στον εαυτό μου περιττές πιέσεις του στυλ: «Αλέξη, blogger που γράφει κάθε δίμηνο δεν είναι blogger».

Ως αποτέλεσμα, οι καφέδες που ήπια ήταν πολλοί και υπέροχοι. Αλλά το γιατί το Makina είναι το καλύτερο καφέ που έχω επισκεφθεί τον τελευταίο χρόνο είναι κάτι που πρέπει να πάρουμε από την αρχή.

Τα πάντα σε αυτή τη ζωή (τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος) είναι φτιαγμένα από άλλους ανθρώπους. Έτσι και με ένα μαγαζί: Ποτέ δεν θα είναι κάτι περισσότερο απ’ ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι που το αποτελούν.

Στην περίπτωση του Makina, τα κεντρικά πρόσωπα είναι δύο αδέρφια: ο Γιώργος και η Γιάννα.

Τον Γιώργο θα τον βρείτε συνήθως πίσω από την μπάρα να ετοιμάζει τους καφέδες, ενώ η Γιάννα πολλές φορές χάνεται στην κουζίνα για να ετοιμάσει τα καλύτερα πιάτα που έχω φάει σε coffee shop.

Ας μείνουμε για λίγο στην κουζίνα: Μετά την πρώτη φορά που είχα πιει καφέ στο Makina, είχα κάνει like στην Facebook Page τους. Και στο ενδιάμεσο, μέχρι την επόμενη επίσκεψή μου, έβλεπα updates για με μια θεματική σειρά πιάτων με όνομα “Πρωϊνά του Κόσμου”.

Τότε πήρα χαμπάρι ότι οι άνθρωποι πρέπει να έκαναν κάτι ενδιαφέρον και με το φαγητό. Από την επόμενη φορά που βρέθηκα Πάτρα ξεκίνησα να δοκιμάζω.

Και τα πράγματα έχουν ως εξής: Οι άνθρωποι του Makina έχουν γούστο, που είναι η πιο σπάνια ικανότητα απ’ όλες.

Τα πιάτα τους είναι απλές ιδέες, όπως burger, buρrito ή πατζαροσαλάτα με γιαούρτι, αλλά η εκτέλεση είναι πραγματικά υψηλού επιπέδου, πιάτα καλοφτιαγμένα, με τέχνη, με αισθητική – σε λογικές τιμές που περιμένεις να πληρώσεις για snack σε καφετέρια. Και φυσικά είναι πολύ νόστιμα.


Το μεγάλο co-working τραπέζι του μαγαζιού.

Ο καφές τώρα, η ειδικότητα του Γιώργου, είναι κόκκος από τους γνωστούς Αθηναίους roasters του Taf Coffee, οπότε έχοντας ήδη την άριστη πρώτη ύλη, τα φλιτζάνια βγαίνουν ακριβώς όπως τα θέλεις για να ξεκινήσεις τέλεια τη μέρα σου. Οι cappuccino έχουν την third-wave υφή που γουστάρω, με microfoam αφρόγαλα να δένει τέλεια σαν κρέμα με τον καφέ.

Και κανονικά, μονάχα με αυτά, το μαγαζί ολοκληρώνει την βασικότερη checklist για να το κάνω στέκι: Πολύ καλός καφές και πολύ καλό φαγητό.

Αλλά έχει και μερικά ακόμη.

Το design του μαγαζιού είναι πράγματι πολύ ωραίο και ζεστό, με μεγάλες ξύλινες επιφάνειες, όμορφες λεπτομέρειες industrial αισθητικής (όπως την drip-brew βάση από σωλήνες) και άνετα τραπέζια, αλλά γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον όταν μάθεις ότι το 80% του μαγαζιού έχει φτιαχτεί από τον ίδιο τον Γιώργο.

Δηλαδή, αυτό το coffee shop είναι κυριολεκτικά χειροποίητο.


Handmade.

Ο Γιώργος, πριν ανοίξει το μαγαζί, είχε μια τόσο ξεκάθαρη ιδέα για το τι ήθελε, που μελέτησε ξυλουργία και δούλεψε με μεγάλα εργαλεία για να φτιάξει ένα Makina απόλυτα custom. Τα υπέροχα τραπέζια είναι όλα φτιαγμένα από αυτόν – και πρέπει να τον ρωτήσεις πέντε-έξι φορές μέχρι να το πιστέψεις.

Ακόμη, ο κόσμος του μαγαζιού είναι όπως μου αρέσει: χαλαροί πελάτες, άλλοι σε ζωντανές παρέες, άλλοι αράζοντας με ένα laptop ή ένα βιβλίο στο χέρι, με την μουσική να κινείται συνήθως στα πλαίσια του ξένου alternative.

Και σχετικά με την τοποθεσία, το Makina βρίσκεται σε μια ωραία γωνία, ένα βήμα πιο πάνω από την απόλυτα κεντρικότερη πλατεία, έτσι ώστε να είσαι μεν κεντρικά αλλά να μην το αισθάνεσαι τόσο (με την πολύ καλή έννοια).


Αυτά τα αποκαλούν “μπισκότα”, αλλά εγώ τα έχω ονομάσει “μπισκότα του διαβόλου”, γιατί μου προκαλούν τάση προς αμαρτία.

Οπότε, με λίγα λόγια, το Makina είναι όχι μόνο το καλύτερο καφέ στην Πάτρα, αλλά ίσως και το καλύτερο (σαν σύνολο) που έχω επισκεφθεί ως τώρα στην Ελλάδα.

Και καταφέρνει να αποδείξει ότι ο βασικότερος τρόπος για να φτιάξεις ένα εκπληκτικό κατάστημα (είτε καφέ, είτε οτιδήποτε άλλο) είναι να έχεις ένα ξεκάθαρο όραμα, να μην φοβάσαι να διαφοροποιηθείς και να το πιστεύεις και ο ίδιος.

Και οι πελάτες θα έρθουν…

Το Makina βρίσκεται στην Πάτρα, στην οδό Πατρέως 83. Βρείτε περισσότερα γι’ αυτό στο Foursquare και στο Facebook Page του.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 800+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Comment: