in Posts from Bang to Basic

Bang to Θεσσαλονίκη: Το Blue Cup.

Κάποτε ο κόσμος είχε φάει κόλλημα με την γευσιγνωσία κρασιού. Λογικό, στην ποζεράδικη νεόπλουτη Ελλάδα των 90s. Μετά τους πέρασε και το γύρισαν στην (φθηνότερη) γευσιγνωσία μπύρας.

Κανείς, όμως, δεν είχε καταλάβει ότι η πραγματική μαγεία κρύβονταν (με πολύ undercover τρόπο) σε εκείνο τον σιχαμερό, στιγμιαίο καφέ που γέμιζε το φραπεδοπότηρό τους. Γιατί, ο καφές, κανονικά είναι κάτι το πολύ ανώτερο από κάθε κρασί, κάθε μπύρα, κάθε ετοιματζίδικο ρόφημα…

Και κάπου εδώ ερχόμαστε στην Ελλάδα του σήμερα, όπου, έχοντας ξεπεράσει κατά κύριο λόγο την μανία με τον φραπέ, το γυρίσαμε σε πραγματικές εκδοχές, όπως ο espresso και ο φίλτρου.

Μα πίσω από εκατομμύρια απαίσιους freddo, κάποιοι άνθρωποι ήθελαν να κάνουν το επόμενο βήμα: Να φτιάξουν πραγματικά καλοφτιαγμένο καφέ, με δυνατή, καθαρή γεύση.

Και σε ορισμένες περιπτώσεις πήγαν καλά. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, άνοιξε πριν από δύο χρόνια το Tailor Made, ένα περιποιημένο καφετζίδικο που δίνει βάση στην προέλευση και την ποικιλία του κάθε καφέ και προσλαμβάνει μονάχα τέλεια εκπαιδευμένους barista.

“Αθήνα” θα μου πεις – και σίγουρα μια τεράστια πόλη σηκώνει κάτι τέτοιο πολύ πιο άνετα από την επαρχία.

Η Θεσσαλονίκη, όμως, που κατατάσσεται; Μπορεί να υποστηρίξει την θέληση μερικών να προσφέρουν ένα καλύτερο, πιο gourmet επίπεδο καφέ; Μπορεί ένας επιχειρηματίας που θέλει να ανεβάσει την εμπειρία του espresso να βρει ανταπόκριση στην Θεσσαλονίκη ποντάροντας κυρίως σε αυτό;

Εγώ νομίζω πως ναι. Και το Blue Cup είναι το πρώτο μαγαζί (που βλέπω) στη Θεσσαλονίκη να κάνει ακριβώς αυτό. Άνθρωποι που γνωρίζουν (και αγαπούν) τον καφέ, σε έναν χώρο όμορφα σχεδιασμένο με σκοπό να κάνουν την εμπειρία ενός capuccino καλύτερη.

Μια μεγάλη, ξύλινη μπάρα – ότι πρέπει για να αράξεις με ένα iPad και να δοκιμάσεις διάφορους μονοποικιλιακούς καφέδες – και γενικότερα γήινα χρώματα και υλικά, όλα να θυμίζουν την χωμάτινη προέλευση του καβουρδισμένου σπόρου…

Κάνει καλό καφέ γαμώ την τρέλα μου! Και αυτό αρκεί για να το έχω ήδη βάλει No.1 στις καφε-προτιμήσεις μου για τη Θεσσαλονίκη.

Α, και πριν κάνετε την λογική σύγκριση με το Tailor Made, επιτρέψτε μου να σας προλάβω: Την έχω κάνει ήδη εγώ.

Λοιπόν, το Tailor Made είναι στην Αθήνα, οπότε τιγκάρει στον κόσμο που ενδιαφέρεται για τον καφέ, απλά επειδή η Αθήνα έχει πάρα πολύ κόσμο. Αυτό στην Θεσσαλονίκη δεν συμβαίνει (ακόμη) αλλά δεν με νοιάζει κιόλας.

Το Tailor Made κάνει κάτι τρελά με τσάγια από σπόρους καφέ, ψήνει τον δικό του καφέ (το Blue Cup θα ψήσει σύντομα) και άλλα όμορφα και ποζεράδικα, αλλά ο espresso και ο capuccino που ήπια και στα δύο είναι εξίσου τέλειος.

Το Blue Cup, όμως, κερδίζει για μένα σε ένα βασικό κομμάτι, ένα που οι ψωνισμένοι Αθηναίοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταλάβουν: Την ανθρώπινη επικοινωνία και το ζεστό, Βορειοελλαδίτικο χαμόγελο.

Ίσως να είναι και το ότι το Tailor Made ξεσκίζεται τόσο πολύ στη δουλειά, αλλά οι άνθρωποί του έχουν μια συγκεκριμένη ψυχράδα, μια τυπικότητα στη δουλειά τους.

Στο Blue Cup, από την άλλη, σε ξεχωριστές μου επισκέψεις, τα παιδιά στο bar φρόντισαν να μου μιλήσουν για την δική τους άποψη για τον καφέ και πάντα με κερνούσαν espressάκια από διάφορες ποικιλίες, απλά επειδή έδειξα ενδιαφέρον για τη δουλειά τους.

Τέλος πάντων, το μαγαζί είναι πολύ καλό, ο χώρος όμορφος, κάνει την καλύτερη καφεδάρα στη Θεσσαλονίκη και τα βράδια φτιάχνουν και cocktail.

Α, και ο καλύτερος καφές στην πόλη τυχαίνει να είναι και ο πιο φθηνός. Μιλάμε για 3€ τον Freddo ή κάτι αντίστοιχο – επειδή οι ιδιοκτήτες του είναι και χονδρέμποροι καφέ. Ακριβώς πάνω από το καφέ, απ’ ότι κατάλαβα, είναι τα γραφεία της εταιρίας τους.

Απ’ ότι καταλαβαίνετε, το μαγαζί μου άρεσε πολύ. Την επόμενη φορά που θα θέλετε μια γαμάτη γεύση από σωστό freddo espresso, περάστε μια βόλτα από εκεί. Approved!

Το Blue Cup βρίσκεται στην οδό Σαλαμίνος 8 & Λυκούργου 3 στα Λαδάδικα (δίπλα από το Rover Bar – ψιλο-απέναντι από το πάρκινγκ του λιμανιού).

Περισσότερα μπορείτε να μάθετε στο Facebook Page του, στο Foursquare και στην επίσημη σελίδα του.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 800+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Comment: