Τα dress codes είναι ένα κομμάτι κοινωνικών κανόνων με το οποίο πολλοί δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούμε ποτέ.
Μεγαλώνουμε, όμως, και ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί η μοίρα να μας οδηγήσει σε δουλειές γραφείου (εδώ η στο εξωτερικό) ή σε events όπου το dress code έχει σημασία – αρκετή για να φας πόδι αν το πας λάθος.
Όταν ακούς «ντύσου black-tie» τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα γιατί το dress code είναι απόλυτα συγκεκριμένο: Μαύρο tuxedo με παπιγιόν.
Εκεί που τα πράγματα μπερδεύονται είναι σε ρευστές έννοιες, όπως το smart casual.
Η λέξη “smart” χρησιμοποιείται με την έννοια προσεγμένο, ενώ “casual” σημαίνει να είσαι άνετος και να μην φοβηθείς να δείξεις την προσωπικότητά σου – και φυσικά να μην φοράς κοστούμι.
Tip: Το κοστούμι δεν είναι casual – ακόμη και αν μπορώ να χρησιμοποιήσω χάριν ευκολίας την έννοια “casual κοστούμι”, για να ξεχωρίσω ένα που μπορεί να φορεθεί καθημερινά για καφέ σε σύγκριση με ένα που φοράμε σε κηδείες.
Smart casual σημαίνει πως θα είσαι άνετος στα ρούχα σου, αλλά και προσεγμένος. Δεν θα είσαι σαν να πηγαίνεις στο γήπεδο, αλλά ούτε και σαν να κλείνεις deal με τον Warren Buffet.
Κάποιες φορές, στο smart casual, το πρόβλημα δεν είναι να μην είσαι αρκετά επίσημος, αλλά το να μην είσαι overdressed. Γιατί, σε μια δουλειά όπου όλοι ντύνονται με chinos και τζιν, αν εσύ πας με το κοστούμι θα σε περάσουν για επιδειξία. Λέμε τώρα…
Στο infographic παρακάτω, δείχνω ξεκάθαρα τι είναι το αντρικό smart casual – και τι δεν είναι:
Comment: