in by Alex

Τι τρέχει με την Hario: Ποιος βρίσκεται πίσω από το μεγαλύτερο όνομα για third-wave εργαλεία καφέ;

Άκου το τελευταίο επεισόδιο του podcast "Σε Κουτάκια":

Όταν ήμουν μικρός, που λέτε, έβλεπα πολύ Ιαπωνικό animation. Μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση, το ότι οι τύποι είχαν φτιάξει ένα πωρωτικό κινούμενο σχέδιο, με 80+ επεισόδια, σχετικά με το σκάκι της Ιαπωνίας (το Γκο). Οι Ιάπωνες μπορούν, αν θέλουν, να κάνουν ακόμη και την μπιρίμπα να φαίνεται μαγευτική.

Έτσι και με τον καφέ. Ψάξτε ότι θέλετε για το third-wave κίνημα. Πρώτα θα βρείτε τα κλασικά ψώνια του καφέ από τη Νέα Υόρκη και αργότερα θα πετύχετε και κάναν Αυστραλό.

Μετά από βαρετή επανάληψη γυαλιστερών φωτογραφιών και “πιασάρικων” εννοιών, όμως, αν είστε τυχεροί, ίσως και να ανακαλύψετε κάτι σαν κι αυτό:


Ένας Ιάπωνας καφετζής ονόματι Daibo.

«Μεταξύ του kissa boom (kissa λέγονταν τα πρώτα Ιαπωνικά coffeeshops μετά τον παγκόσμιο πόλεμο) και την ανάπτυξη του εμπορικού καφέ, ήρθε ο Daibo. Αυτός ο τυπάς, ενδιαφέρθηκε για τον καφέ κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος των 60s. Mαζί με τους φίλους του από το Λύκειο, επισκέπτονταν coffee shops στο Τόκιο, δημιουργώντας έτσι πάθος για το αντικείμενο και μαθαίνοντας την δουλειά. Με τον καιρό, ξεκίνησε να αναμειγνύει και να ψήνει τον δικό του καφέ σαν χόμπυ, αλλά το 1975, μετακόμισε στον τωρινό του χώρο και άνοιξε το Daibo Coffee»

Πριν ψήσει τον καφέ, ο Daibo διαλέγει έναν-έναν τους καλούς κόκκους με το μάτι.

Και αυτός ο Γιαπωνέζος γεράκος συνεχίζει μετά από τόσα χρόνια να προσφέρει μια χειροποίητη εμπειρία pour-over καφέ, που οι “του τρίτου κύματος” μόνο σήμερα πήραν χαμπάρι.

Ο Daibo, πριν ψήσει τα πολύ μικρά καθημερινά batches του, διαχωρίζει τους καλούς κόκκους με το μάτι. Η διαδικασία, για εκείνον, είναι μια Ιαπωνική ιεροτελεστία, σαν και του τσαγιού. Κι όλα αυτά χωρίς ψώνιο, χωρίς υπερβολή. Απλός, καλός, χειροποίητος καφές με τέχνη και αγάπη, σε ένα ήσυχο, ξύλινο μπαρ με τη δική του ιστορία.

(Διαβάστε περισσότερα για τη δουλειά του Daibo εδώ: http://roadsandkingdoms.com/2013/daibo/)

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί η Hario είναι μια Ιαπωνική εταιρία και θέλω πρώτα να καταλάβετε το πως βλέπει ένας Ιάπωνας τον κόσμο.

Όπως και με τον Daibo, όπως και με το κινούμενο σχέδιο για το επιτραπέζιο παιχνίδι, οι Ιάπωνες παίρνουν πολύ στα σοβαρά ότι κι αν κάνουν. Τόσο σοβαρά που το ανάγουν σε ένα επίπεδο μαγείας.

Hario σημαίνει “Μάστορας του Γυαλιού”.

Η εταιρία Hario ιδρύθηκε το 1921, με σκοπό να φτιάχνει γυάλινα εργαλεία για χημικά και ιατρικά εργαστήρια. Λίγο αργότερα, με το μπαμ των Ιαπωνικών coffee shops (του 1930) ο πρόεδρος της αναρωτήθηκε: «Γιατί να μην φτιάξουμε με το καλό μας γυαλί και εργαλεία παραγωγής καφέ;»

Και για αρκετά χρόνια, ο κόσμος στην Ιαπωνία ξεκίνησε να απολαμβάνει καφέ με χειροποίητες μεθόδους και τα εργαλεία της Hario: όπως pour-over, φίλτρου με ύφασμα, ακόμη και με Syphon στο σπίτι του.

Μέχρι που το 1996 έφτασαν στη χώρα τα Starbucks και ο κόσμος ξέχασε για χρόνια την κουλτούρα των Ιαπωνικών coffee shops. Το ίδιο συνέβη και στη δύση.


Το πανέμορφο Syphon της Hario.

Σήμερα, όμως, το third-wave κίνημα του καφέ, αναβιώνει τις χειροποίητες μεθόδους από εκείνη την εποχή. Σήμερα βλέπουμε ένα Syphon και κάνουμε σαν τρελοί, αλλά στη Ιαπωνία το είχαν ήδη βαρεθεί από τα 60s. Ήταν μάλιστα το πρώτο προϊόν για καφέ που έφτιαξε η Hario, και συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά εργαλεία για παρασκευή καφέ, όπως και ένα “έργο τέχνης” αισθητικά.

Αυτό, όμως, που πουλάει σαν μετοχές στη Σοφοκλέους του 1999, είναι το V60 Dripper, ξεκάθαρα το πιο iconic προϊόν της Hario. Το V60 είναι ένα “φλυτζάνι” με κάθετα βαθουλώματα στο εσωτερικό του και μια τρύπα στον πάτο του. Πάνω του κάθεται ένα φίλτρο, στο οποίο τοποθετείται ο καφές για να βραχεί με νερό και να βγάλει στο δοχείο από κάτω το φιλτραρισμένο ρόφημα.


Το V60 Dripper της Hario

Η pour-over διαδικασία του V60 είναι απόλυτα χειροποίητη, αφού ο ίδιος ο barista ελέγχει με την ροή του νερού (τόσο σε ποσότητα, όσο και σε χρόνο) την τελική ένταση του καφέ. Κάθε μικρή αλλαγή στη διαδικασία, από το κόψιμο του κόκκου έως τον χρόνο της παρασκευής, αλλάζει και λίγο το γευστικό προφίλ του φλυτζανιού μας.

Και πάλι, ακόμη και αυτό το “φλυτζανάκι” (που συνήθως είναι κεραμικό, αν και βγαίνει τόσο σε πλαστική όσο και σε γυάλινη έκδοση) είναι designάτο. Γιατί, για Ιαπωνικές εταιρίες όπως η Hario, το προϊόν δεν είναι μονάχα ένα εργαλείο για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αλλά ένας ολόκληρος κόσμος, μια εμπειρία.


Εντάξει, το kettle της Hario θα το βρεις σε κάθε coffee shop. Πανέμορφο.

Κάθε τι που έχει το όνομα της Hario, είναι υπέροχα σχεδιασμένο, με πρώτη σκέψη τη χρηστικότητα αλλά ταυτόχρονα και την αισθητική. Ακόμη και οι υπέροχες γραμματοσειρές που χρησιμοποιεί η εταιρία στα προϊόντα της δείχνουν το πόσο το ‘χει αυτός ο λαός με ότι ασχολείται.

Σήμερα πια, το τρίτο κύμα καφέ, θέλει-δε-θέλει, έχει ταυτιστεί με μερικά ονόματα. Ένα από αυτά είναι η Hario. Καλή ώρα, η Hario είναι επίσημη χορηγός του World Brewers Cup Championship από το 2011.

Με τον (πανέμορφο) χειροκίνητο μύλο της Hario μπορείς να κόβεις ολόφρεσκο καφέ πριν κάνεις pour-over στο σπίτι σου.

Και δεν είναι καθόλου περίεργο, γιατί το third-wave movement βασίζεται κυρίως στην αγάπη των ανθρώπων του για τον καφέ.

Έτσι και με την Hario. Στην τελική, αρκεί να διαβάσετε τα λόγια του προέδρου της: «Κάθε μέρα στην εταιρία πίνω έναν καφέ. Αφήνω έναν υπάλληλο, νέο η παλιό, να φτιάξει έναν καφέ μπροστά μου. Τότε, κουβεντιάζουμε και ερχόμαστε πιο κοντά. Εκείνη τη στιγμή δεν είμαστε πια αφεντικό και υπάλληλος. Είμαστε δύο άνθρωποι που απολαμβάνουμε καφέ παρέα.»

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 800+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Άκου το τελευταίο επεισόδιο του podcast "Σε Κουτάκια":

Comment: