in Posts from Bang to Basic

Αυτά είναι τα 4 αγαπημένα μου καφέ (τρίτου κύματος) στην Αθήνα.

Άκου το τελευταίο επεισόδιο του podcast "Σε Κουτάκια":

Για την Αθήνα μπορούμε να πούμε πολλά, αλλά σίγουρα όχι πως δεν έχει καλά μέρη για καφέ.

Εντάξει, σαν λαός που αγαπάει τον καφέ, προσφέρουμε εξ’ αρχής το πιο πρόσφορο έδαφος για ξεφύτρωμα καφετεριών σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, αλλά τα τελευταία χρόνια αρχίζουμε να στηρίζουμε περισσότερο και αυτούς τους λίγους (του λεγόμενου τρίτου-κύματος του καφέ) που επιλέγουν να πάνε την δουλειά τους (ποιοτικά) ένα βήμα παραπέρα.

Έτσι, για μια πόλη που πράγματι έχει πολλές καλές επιλογές (δείτε ακόμη περισσότερες στο cofilter.me) παρακάτω μαζεύω τις δικές μου τέσσερις πιο αγαπημένες:

1. The Underdog (Θησείο)

Ο Τάσος Δελιχρήστος είναι γνωστό όνομα σε όσους αγαπάμε τον καφέ, αφού πέραν από προπέρσινος παγκόσμιος πρωταθλητής του Coffee in Good Spirits, ήταν κι ένας από τους συνιδιοκτήτες του Tailor Made, του μαγαζιού που προσωπικά μου άνοιξε τα μάτια σχετικά με τον καφέ.

Ε, μετά από όλη του την εμπειρία τόσο ως ιδιοκτήτης, όσο και barista, ο Τάσος πήγε βρήκε το πιο απρόβλεπτο μέρος: ένα υπέροχο “σπίτι” δίπλα από τον πεζόδρομο του Θησείου, τον διαμόρφωσε με διαφορετικά μπαρ για καφέ και ποτό και τον κράτησε ενιαίο, ώστε ναι μεν να μπαίνεις στο εσωτερικό ενός μαγαζιού (που κατά την γνώμη μου ταιριάζει περισσότερο στους χειμερινούς μήνες) αλλά ταυτόχρονα να μην αισθάνεσαι πως κλείνεσαι.

Και τυχαίνει όλη του η εμπειρία να τον οδήγησε σε επιλογές (τόσο του σχεδιασμού του layout, όσο και της οπτικής ταυτότητας του μαγαζιού) οι οποίες ταυτίζονται με τα δικά μου προσωπικά γούστα για το τι φτιάχνει ένα τέλειο κατάστημα καφέ.

Επίσης, ο καφές είναι εκπληκτικός – ψημένος από τους ίδιους τους ανθρώπους του μαγαζιού, και γενικά υπάρχουν και αρκετές πρίζες στον χώρο, για όσους από εμάς γουστάρουμε να αράζουμε παρέα με ένα λάπτοπ.

Το μόνο πράγμα που θα ήθελα να δω στο μέλλον, είναι ένας καλός κατάλογος με μερικά πιάτα για snacking, για να περνούν πιο εύκολα τα μεγάλα μεσημέρια με τους flat-white στο χέρι.

2. Mind the Cup (Περιστέρι)

Μετά από χρόνια που τρώγαμε στη μάπα ψωνισμένα καφέ που το “έπαιζαν” γκουρμέ και ελίτ (ειδικά στην επαρχία), ποιος θα το περίμενε ότι μερικά από τα πιο χαλαρά καφέ θα βρίσκονταν στην Αθήνα (αν και όχι στο κέντρο) και ταυτόχρονα θα έφτιαχναν καφέ που στέκεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Mind the Cup, που το καλοκαίρι απλώνει τα τραπεζάκια του κάτω από έναν πλάτανο στο Περιστέρι, είναι αυτός ο περίεργος συνδυασμός ενός μαγαζιού τρίτου-κύματος που ψήνει καφέ υψηλού επιπέδου, αλλά ταυτόχρονα σε κάνει να θες να αράξεις πολύ χαλαρά, και να αισθανθείς πως βρίσκεσαι σε ένα στέκι.

Ειδικά στον δερμάτινο καναπέ (δίπλα από την κούνια) που βρίσκεται προς τα πίσω, μπορεί καμιά φορά να ξεχαστείς μέσα στις μυρωδιές των ζεστών flat-white, και να πάρεις και κάναν υπνάκο.

3. Qahwa (Αιγάλεω)

Αντίστοιχα, για πολλά χρόνια τρώγαμε στη μάπα (δήθεν) μεγάλα μαγαζιά – από άποψη μεγέθους εννοώ. Ίσως οι ιδιοκτήτες τους πόνταραν στο μέγεθος για να μας προϊδεάσουν για την “μεγαλειότητά” τους.

Well, δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι – αφού πολύ συχνά οι καλύτερες εμπειρίες καφέ βρίσκονται σε μικρούς χώρους. Ίσως, μάλιστα, στα μικρά μαγαζιά να συμπυκνώνεται κατά κάποιον τρόπο η εμπειρία της όλης διαδικασίας.

Έτσι, το Qahwa που βρίσκεται στο Αιγάλεω, είναι ακριβώς αυτό: Ένα (σχετικά) μικρό, ζεστό καφέ, γεμάτο από ξύλινες αποχρώσεις, που σε τραβάει να κλειστείς μέσα του μια κρύα μέρα του Χειμώνα και να απολαύσεις καλό μονοποικιλιακό espresso (από τους ψήστες της Samba coffee).

4. Kaya (Σύνταγμα)

Συνεχίζοντας την θεματολογία “μικρό καφέ”, το Kaya τραβάει τον όρο στον υπερθετικό βαθμό, αφού αποτελείται μονάχα από ένα μπαρ (φτιαγμένο από το ομώνυμο ξύλο “Kaya”) το οποίο είναι στραμμένο από μέσα προς την πλευρά της εξωτερικής βιτρίνας, λες και ο πελάτης εισέρχεται από τη μεριά του μπαρ προς το μαγαζί.

Στο Kaya, οι τρεις barista του μαγαζιού (Λάμπρος και Αντώνης x2) έχουν τον καφέ σαν θρησκεία και προσπαθούν να αγγίξουν την τελειότητα.

Και αυτό το αντιλαμβάνονται οι πελάτες τους (είτε τους αρέσει να “αναλύουν” τον καφέ, είτε όχι) και συχνά στήνονται σε μια ουρά έξω από το μαγαζί, περιμένοντας (λίγο χρόνο συνήθως) να πάρουν στο χέρι έναν διπλό espresso στην τιμή των 0.80 € ή έναν εξίσου σωστά τιμολογημένο freddo.

Α, ναι – και το Kaya προσφέρει μόνο πακέτο στο όρθιο, πράγμα που το κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό. Τουλάχιστον, στα πέντε λεπτά που μπορεί να πίνεις τον καφέ σου στην άκρη του μπαρ, ίσως πιάσεις μια κουβέντα για τον καφέ με τον Λάμπρο, και φύγεις από εκεί με ένα χαμόγελο και μια καλύτερη οπτική για την ίδια τη ζωή.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 800+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Άκου το τελευταίο επεισόδιο του podcast "Σε Κουτάκια":

Comment: