Εναλλακτικές ερωτήσεις:
- «Πως να κρατήσω μια γραβάτα στη θέση της;»
- «Γιατί η γραβάτα μου πετάει σαν χαζή σε δύο κομμάτια;»
- «Τι είναι εκείνο το σιδεράκι που κρατάει τη γραβάτα;»
- «Πως φοράω το tie clip;»
Κατ’ αρχήν, έχω λιώσει να γελάω με το καινούριο λογοπαίγνιο που σκέφτηκα στον τίτλο. Είμαι γελοίος, το ξέρω. Στο θέμα μας τώρα…
Η tie bar είναι ένα πολύ απλό αξεσουάρ που χρησιμοποιήθηκε πολύ κάπου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Μετά, το χάσαμε. Τα τελευταία χρόνια, όμως, με την επιστροφή των αξιών του κλασσικού αντρικού ντυσίματος, το μικρό μεταλλικό πραγματάκι βρίσκει ξανά λόγο ύπαρξης.
Μια γραβάτα, όταν τη δέσουμε, πέραν του ότι καταλήγει σε δύο ξεχωριστά κομμάτια που πέφτουν μπροστά, μπορεί να πηγαίνει πέρα-δώθε, να βουτάει μέσα στο πιάτο μας, να μπλέκεται σε σιδηροτροχούς, κινούμενες αμαξοστοιχίες κλπ. Εμείς δεν θέλουμε κάτι τέτοιο.
Κι ο σκοπός της tie bar είναι να κρατάει τα δύο κομμάτια της γραβάτας ενωμένα και ταυτόχρονα να την κρατάει κολλημένη πάνω στο πουκάμισο. Πολύ neat και προσεγμένο, αλλά θεωρώ πως ολοκληρώνει μια τέτοια εμφάνιση.
Σημεία που πρέπει να προσέξουμε:
- Το μήκος του tie clip να είναι οπωσδήποτε μικρότερο από το φάρδος της γραβάτας.
- Το φοράμε μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου κουμπιού (από πάνω προς τα κάτω) του πουκαμίσου μας. Κάπου στο ύψος της τσεπούλας που μπαίνει η ποσέτ. Ούτε ψηλότερα, ούτε χαμηλότερα.
Όπως πάντα, προτιμώ μια tie bar να είναι απολύτως minimal – ένα απλό, ασημί σιδεράκι. Υπάρχουν πάντως και πιο τρελιάρικα σχέδια, λίγο ειρωνικά, που ανάλογα το ύφος του ντυσίματος (και του ατόμου που τα φοράει) μπορεί να έχουν πλάκα.
![]() |
Αυτή είναι μια κλασσικότατη tie bar από το ASOS (7€) |
![]() |
…και αυτή είναι μια ειρωνική tie bar. (38€) |
Sources:
- How to wear a tie bar (GQ)
- Tie Clip (Wikipedia)
Τα tie bars μου θυμίζουν τον μπαμπά μου. Είναι το δεύτερο πιο "εύκολο" δώρο μετά τις γραβάτες (τις χρειάζεται για τη δουλειά – μιλάμε έχει αμέτρητες!). Αλλά δε τα λέει tie bars, κάπως αλλιώς τα λέει…
Ο μπαμπάς σου είναι δικηγόρος η τραπεζικός; 🙂
Ενδιαφέρομαι για το όνομα που χρησιμοποιεί, για ρώτα τον.
Όχι, δουλεύει σε ξενοδοχείο, είναι F&B manager.
Το λέει πιαστράκι! =)