Photo by PanoramaEconomy
Ο Brunello Cucinelli, πέραν από ένα σημαντικό κομμάτι της Ιταλικής βιομηχανίας ρούχων, είναι κι ένας πολύ ενδιαφέρον άντρας.
Ο αυτοδημιούργητος “βασιλιάς του κασμιριού” ξεκίνησε την αυτοκρατορία του στα 25 του χρόνια, όταν, ενώ σπούδαζε μηχανικός, αποφάσισε να πουλήσει χρωματιστά κασμιρένια γυναικεία ρούχα σε μία αγορά που είχε συνηθίσει το συγκεκριμένο ύφασμα σε σκοτεινούς τόνους.
Trivia: Το κασμίρι (cashmere) είναι μαλλί από το ομώνυμο είδος κατσικιών. Η υφή του είναι εξαιρετικά απαλή και τα προϊόντα από αυτό μπορούν να είναι τόσο λεπτά σε μέγεθος, όσο και ζεστά.
Η επιλογή του, απ’ ότι έδειξε η ιστορία, ήταν επιτυχημένη και πολύ σύντομα η δραστηριότητά του εξαπλώθηκε στην διεθνή αγορά.
Το 1985, αγόρασε ένα σχεδόν κατεστραμμένο μεσαιωνικό κάστρο στο χωριό Solomeo, το οποίο και ανακαίνισε με στόχο να στεγάσει την επιχείρησή του. Σήμερα, το Solomeo είναι ουσιαστικά ο ζωντανός οργανισμός της βιομηχανίας Cucinelli, με πάνω από 500 κατοίκους να εργάζονται στην εταιρία, να τρώνε μαζί στο κάστρο και να συνεχίζουν, μερικές φορές, το ράψιμο στο σπίτι τους.
Αυτό, όμως, που κάνει τον Cucinelli να ξεχωρίζει είναι η φιλοσοφία ζωής του. Ο τύπος είναι βουτηγμένος μέσα στα γραπτά του Μάρκου Αυρήλιου, αρχαίου Ρωμαίου αυτοκράτορα, υποστηρικτή της Στωϊκής φιλοσοφίας.
Για όσους δεν γνωρίζουν τους Στωϊκούς, η φιλοσοφία τους επικεντρωνόταν στην αξία των ανθρωπίνων αρετών και προσπαθούσε να δώσει τα εφόδια στον άνθρωπο για να ζήσει μια ευχάριστη ζωή, με τον ελάχιστο δυνατό πόνο και με μια επίγνωση της “μικρότητάς” του.
Ο Μάρκος Αυρήλιος, ακόμη κι αν ήταν αυτοκράτορας, προσπαθούσε (και το κατάφερνε) να είναι ένας προσγειωμένος άνθρωπος που δεν προσκολλούνταν στις “ψεύτικες αξίες” της κοινωνικής αναγνώρισης, ούτε στα ασήμαντα υλικά αγαθά, που τελικά δεν μπορεί κανείς να πάρει μαζί του όταν πεθάνει. Αυτός ο αυτοκράτορας, ήταν ένας ταπεινός άνθρωπος που προσπαθούσε να κάνει την δουλειά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με καλοσύνη προς την κοινωνία του και χωρίς τάσσεις μεγαλομανείας.
Ο Brunello θυμίζει, απ’ ότι φαίνεται, τα χαρακτηριστικά του αρχαίου αυτοκράτορα – τουλάχιστον προσπαθεί να του μοιάσει. Κι αρκεί να δεις μια συνέντευξη του, για να καταλάβεις τον “καλόβολο”, προσγειωμένο χαρακτήρα αυτού του ανθρώπου που ξεκίνησε από το μηδέν κι έδωσε δουλειά σε χίλιους ανθρώπους ενός ξεχασμένου Ιταλικού χωριού.
Το λέει κι ο ίδιος, εξάλλου, ότι προτεραιότητά του είναι η καλύτερη ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του. Δίνει πρωταρχική σημασία στους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύει και στους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται. Το προϊόν του, είναι απλά το μέσο – συνεχίζοντας το ίδιο να εκφράζει τις κλασσικές Ιταλικές αξίες της ομορφιάς και της ποιότητας.
Και τα δημιουργήματα αυτής της νοοτροπίας φαίνεται πως είναι “ποτισμένα” στις ίδιες αρετές του δημιουργού τους. Αντρικά ρούχα “που φοριούνται”, ρεαλιστικά – συνήθως σε “γήινα” χρώματα.
Ταυτόχρονα, όμως, θα δεις τον Cucinelli να συνδυάζει διαφορετικού είδους κομμάτια με έναν πολύ προχωρημένο τρόπο, αν και γνήσια Ιταλικό: Τζιν με blazer που θυμίζουν σοβαρά κομμάτια κοστουμιού, cargo παντελόνια με double-breasted σακάκια, κοστούμια και από πάνω συνθετικό αμάνικο μπουφάν. Συνδυασμοί που μπορεί να μην σκεφτόσουν ο ίδιος, αλλά που θα σου φανούν φυσικότατοι αν τους δεις στον δρόμο – καθόλου παράξενο, αφού κι ίδιος παραδέχεται πως εμπνέεται για τον σχεδιασμό τους από το στυλ των αντρών που βλέπει στους δρόμους των πόλεων.
Ο ίδιος ο Cucinelli μιλάει, ακόμη, για τους “φωτισμένους” ανθρώπους, αναφερόμενος στους καλλιτέχνες, στους δημιουργικούς ανθρώπους, σε όποιον έχει μια αντίστοιχη φιλοσοφία ζωής. Έφτιαξε μάλιστα το θέατρο στο Solomeo γι’ αυτούς – ως έναν χώρο, αντίστοιχο με τα αρχαιοελληνικά θέατρα, έναν χώρο για να προωθηθεί η κουλτούρα και η ελεύθερη σκέψη.
«Η ιδέα πίσω από την φιλοσοφία μου είναι να δώσω στην εταιρία έναν ανώτερο σκοπό, πέραν απλά από το κέρδος: Το να βελτιώσουμε την ανθρωπότητα, την οποία θεωρώ ως το “απόλυτο αγαθό”» λέει χαρακτηριστικά σε μια συνέντευξή του στο EliteTraveler. «Θέλω να δώσω πίσω στους ανθρώπους, αυτούς που ουσιαστικά είναι η εταιρία».
Η φίρμα Brunello Cucinelli, όχι μόνο φτιάχνει μερικά από τα πιο ποιοτικά, γνήσια Ιταλικά έτοιμα ρούχα, αλλά κρύβει από πίσω της και μια φιλοσοφία ζωής, μια ανθρωπιά που θα έπρεπε πολλοί άλλοι (σε κάθε επαγγελματικό τομέα) να έχουν ως πρότυπο. Ας ελπίσουμε ότι κάποια μέρα θα γίνει το απόλυτο παράδειγμα προς μίμηση.
Περισσότερα για την εταιρία μπορείτε να βρείτε στο: http://www.brunellocucinelli.it/
Ακόμη, διαβάστε μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στο Solomeo από το A Continuous Lean: http://www.acontinuouslean.com/2011/06/07/brunello-cucinellis-italian-shangri-la/
…μια προσεγμένη περιγραφή του «ποιος είναι ο Cucinelli» από το Reuters: http://www.reuters.com/article/2009/11/11/us-italy-cucinelli-idUSTRE5AA01820091111
…και μια ακόμη συνέντευξη του Cucinelli από το PanoramaEconomy: http://www.panoramaeconomy.com/2012/01/17/my-philosophy-of-profit/
Comment: