in Posts from Bang to Basic

Κάνε το φθηνό blazer από τα Zara να φαίνεται… Ιταλικό.

Είναι δυνατόν ένα φθηνό blazer από τα Zara να φαίνεται πιο ωραίο από ένα χειροποίητο Ιταλικό των χιλίων ευρώ;

Αν τα συγκρίνεις ενώ βρίσκονται στην κρεμάστρα πιθανότατα θα προτιμήσεις το Ιταλικό, πλεγμένο από τον 70χρονο Fabio κάπου στο Μιλάνο – όλα όμως μπορεί να αλλάξουν όταν το βάλεις πάνω σου.

Βλέπεις, η ποιότητα και η ομορφιά του ρούχου φτάνουν μέχρι ένα σημείο – αυτό, όμως, που κάνει τη διαφορά είναι η σωστή εφαρμογή του, το “right fit“.

Δυστυχώς, εδώ γίνεται το πιο συνηθισμένο λάθος – όχι μόνο στα blazer αλλά σε όλα τα ρούχα, από πουκάμισα και T-Shirt, μέχρι παντελόνια: Ο μέσος άντρας φοράει ένα ρούχο που είτε του είναι τεράστιο, είτε δυο νούμερα μικρότερο.

Το blazer όμως είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση, λόγω των αρκετών παραμέτρων που μας ενδιαφέρουν αλλά και του ότι είναι ένα σχετικά σπάνιο ρούχο για τον μέσο 25χρονο άντρα ώστε να ξέρει “πως πρέπει να είναι ένα καλό blazer”.

Πως πρέπει να εφαρμόζει ένα blazer.

Για να είμαι ξεκάθαρος, με την έννοια blazer αναφέρομαι στο λεγόμενο “σακάκι” ή sport coat. Το επίθετο sport δείχνει πρώτα απ’ όλα ότι το blazer διαφέρει από ένα σακάκι κοστουμιού στο ύφος του: ένα blazer πρέπει να είναι πάνω-κάτω χαλαρό – το φοράς για να πας για καφέ και αισθάνεσαι άνετα με αυτό.

Λόγω της χαλαρότητας του ύφους του, εάν μπορείς να το υποστηρίξεις, ένα blazer μπορεί να είναι φτιαγμένο από κάποιο πιο εξωτικό ύφασμα, να έχει κάποιο pattern ή να έχει έντονο χρώμα. Η επιλογή έχει να κάνει με τα θέλω του κάθε άντρα και την προσωπικότητά του – γενικά, όμως, αν κάτι φαίνεται γελοίο, είναι γελοίο – μην ψάχνεις τρόπους να το δικαιολογήσεις.

Στο θέμα της εφαρμογής, τώρα, το βασικότερο σημείο είναι οι ώμοι: Αν ένα σακάκι δεν κάθεται καλά στους ώμους απλά δεν πρόκειται να φανεί ωραίο. Ακόμη, οι ώμοι είναι ένα από τα λίγα σημεία που δεν μπορείς να κάνεις καμία διόρθωση.

Tip: Το κόλπο για να βρεις το σωστό νούμερο είναι να ξεκινήσεις από ένα λίγο μεγαλύτερο από το κανονικό σου και να δοκιμάζεις ένα-ένα τα κομμάτια, κάθε φορά και ένα νούμερο μικρότερο, μέχρι να φτάσεις σε ένα που είναι πια στενότερο απ’ όσο πρέπει. Το ακριβώς προηγούμενο ήταν πιθανότατα το καλύτερο.


Ο Wooster δίνει πάντα παραδείγματα τέλειου fit. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το blazer του έχει τέλειο μέγεθος στους ώμους του, συνεχίζοντας να ακολουθεί την μοντέρνα εκδοχή μιας πιο slim εφαρμογής γενικότερα.

Φυσικά, το μέγεθος στους ώμους είναι μόνο μια μεταβλητή της συνάρτησης: Εκτός κι αν το ρούχο ράβεται μόνο για σένα, πολλά από τα έτοιμα blazer που θα βρεις στα μαγαζιά υπάρχει πιθανότητα να μην είναι φτιαγμένα για τον σωματότυπό σου.

Ακόμη κι αν μπορείς να διορθώσεις ένα blazer σε πολλά σημεία με τη βοήθεια μιας καλής μοδίστρας, τελικά δεν μπορείς να κάνεις θαύματα – αλλά και να μπορούσες, δεν θέλεις να πληρώσεις 50 ευρώ για να μετατρέψεις ένα blazer που εξ’ αρχής αγόρασες 50 ευρώ από τα Zara.

Ακόμη, είναι προτιμότερο οι ώμοι να μην περιέχουν επενδύσεις, αλλά να αγκαλιάζουν φυσικά την περιοχή χωρίς να δημιουργούν έντονες γωνίες που σε κάνουν να φαίνεσαι σαν τον Καρατζαφέρη.


Ας πούμε ότι ο Byrne το φοράει προς το μεγάλο…

Στην περίπτωση που το blazer φαίνεται να είναι συμβατό με το σώμα σου, το επόμενο σημείο που πρέπει να κοιτάξεις είναι η εφαρμογή στην μέση. Εκτός κι αν έχεις μεγάλη κοιλιά, το blazer θα είναι μεγαλύτερο απ’ ότι πρέπει – εδώ είναι δουλειά της μοδίστρας ή του ράφτη να σου πει για το πόσο στενότερο μπορεί να το κάνει.

Αν πρέπει να μαζευτεί μόνο λίγο, θεώρησέ το δεδομένο πως μπορεί να γίνει. Αν δεν είσαι σίγουρος, μπορείς να πας το ρούχο στην μοδίστρα και να την ρωτήσεις ότι θέλεις: Αν τελικά δεν μπορεί να φτιαχτεί μπορείς να επιστρέψεις το ρούχο πίσω από εκεί που το πήρες, ειδικά αν το πήρες από κάποια fast fashion αλυσίδα όπως τα Zara ή τα H&M, που σου δίνουν και τα λεφτά σου πίσω.


Το blazer, όπως και ένα σακάκι κοστουμιού, πρέπει να αγκαλιάζει το σώμα χωρίς όμως να τσιτώνει ή να το περιορίζει άγαρμπα. Ο Ewan McGregor στην φωτογραφία δίνει ένα τέλειο παράδειγμα, για την εφαρμογή στην μέση.

To κομμάτι που σίγουρα θέλει τροποποίηση αλλά δεν μας καίει ιδιαίτερα (όσο τα κουμπιά είναι ψεύτικα) είναι τα μανίκια – και πιο συγκεκριμένα το μήκος τους. Βλέπετε, στα περισσότερα φθηνά blazer τα κουμπιά είναι ραμμένα πάνω στα μανίκια, μόνο για την εικόνα τους. Έτσι, σε περίπτωση που θέλουμε να τα κοντύνουμε, η μοδίστρα απλά τα ράβει λίγο πιο ψηλά. Σε περίπτωση που τα κουμπιά είναι αληθινά, η διαδικασία γίνεται μια τάξη μεγέθους πιο δύσκολη – κάποιες φορές αδύνατη.

Όταν το χέρι είναι απλωμένο, το μανίκι του blazer είναι ωραίο να αφήνει λίγο από το μανίκι του πουκαμίσου να φαίνεται. Μιλάμε για περίπου δυο εκατοστά μανίκι. Το σίγουρο είναι πως το σακάκι πρέπει να φτάνει το πολύ έως την αρχή-αρχή της παλάμης, λίγο πιο κάτω από τον καρπό. Αν αυτό δεν συμβαίνει, στη μοδίστρα!


Αυτό θα πει “να φαίνεται λίγο πουκάμισο”.

Φυσικά, όταν αγοράζεις ένα blazer θα πρέπει να κοιτάξεις κι άλλα χαρακτηριστικά όπως το είδος του ανοίγματος που έχει πίσω (single vented ή double vented? – αποφύγετε τα χωρίς άνοιγμα που είναι άγαρμπα), το μήκος του (αφού, σύμφωνα με τον άγραφο κανόνα, πρέπει να καλύπτει το κώλο) ή το μέγεθος και το στυλ των πέτων.

Το κόστος των τροποποιήσεων.

Όπως είδη είπα, το να πληρώσεις 50 ευρώ για τροποποιήσεις σε ένα ρούχο που κόστισε ολόκληρο 50 ευρώ, είναι γελοίο.

Ο καλύτερος τρόπος για να υπολογίσεις το κόστος είναι να ρωτήσεις την ίδια τη μοδίστρα (ή τον ράφτη) πριν αποφασίσεις για οτιδήποτε. Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν μεταξύ επαγγελματιών, αλλά καλό θα είναι να κάνεις μια καλή έρευνα αγοράς με βάση την ποιότητα – τι να κάνεις την φθηνή τροποποίηση στο blazer σου αν μετά δείχνει σαν σακούλα;

Δυστυχώς, κάποιοι επαγγελματίες του χώρου δεν είναι ιδιαίτερα ικανοί και είναι άσχημο να πληρώνεις κάποιον για να σου χαλάσει το καινούριο σου ρούχο. Ζήτα από γνωστά μαγαζιά ρούχων να σου προτείνουν μια μοδίστρα και επισκέψου εκείνη – είναι σίγουρα ασφαλέστερο από το να πηγαίνεις στα τυφλά.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ένα κόντυμα μανικιών με ψεύτικα κουμπιά θα κοστίσει από 10 έως 20 ευρώ και ένα στένεμα στη μέση, ανάλογα με την κατασκευή του blazer από 30 έως 50 ευρώ.

Καλοκαιρινές επιλογές από τα “φθηνά”.

Η τέλεια επιλογή για το καλοκαίρι, ένα ελαφρύ blazer σε φωτεινό χρώμα. Φόρεσε το με κοντό παντελόνι, όπως το μοντέλο της φωτογραφίας και βγες για χαλαρό ποτάκι. 50 € από τα Zara.
Αν μπορείς να υποστηρίξεις ένα double-breasted blazer σαν κι αυτό, τότε go for it! Το συγκεκριμένο, λινό από τα Ζάρα κοστίζει 90 €.
Απλό, γκρι και ελαφρύ, αλλά με μια μικρή λεπτομέρεια (τις άγκυρες) που το κάνουν να διαφέρει. Απόφυγε όμως τα τζιν shorts – είναι κακόγουστα πια. 70 € από τα Zara.
Αν και λίγο σκοτεινό χρώμα για την εποχή, ένα διακριτικό pattern όπως το καρό είναι ενδιαφέρον. 70 € από τα Zara.
Τα H&M στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν φέρνουν πολλά blazer. Αυτό το μπλε, όμως, είναι μια οικονομική επιλογή στα 50 €.

Οπότε, δώστε προσοχή χρησιμοποιώντας την κοινή λογική όταν αγοράζετε ένα blazer. Θα πρέπει να σας κάθεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όταν το αγοράσετε, αλλά μην ξεχνάτε πως κάποιες μπορούν να φτιαχτούν στην μοδίστρα.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 800+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Comment: