in by Alex

21 συμπεράσματα που έβγαλα φτιάχνοντας καφέ με ένα Hario V60 Dripper (Pour-Over).

Πριν από λίγες μέρες, είχα τη χαρά να παραλάβω ένα μπόλικο δέμα από το www.barista-shop.gr γεμάτο με όλα τα εργαλεία που χρειαζόμουν (και τους κόκκους) για να φτιάξω καφέ φίλτρου με dripper.

Drip-brewed καφέ είχα πιει αρκετές φορές στα γνωστά third-wave coffee shops της χώρας μας, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντα τέλειο. Οπότε, ήθελα να πειραματιστώ και ο ίδιος με την διαδικασία, τόσο για να φτιάξω ένα φλυτζάνι καφέ όπως ακριβώς το θέλω, αλλά και για να δω το κατά πόσο μπορεί ο μέσος-καταναλωτής να βάλει το dripper στην καθημερινότητά του.

Στην τελική, θεωρείται ο πιο παραδοσιακός τρόπος για να φτιάχνεις καφέ φίλτρου.

Τι μου έστειλε το barista-shop;

 • Ένα πλαστικό Hario V60 Dripper (στο μέγεθος 02)
 • Έναν χειροκίνητο μύλο Hario, τον Mini Mill Slim
 • Ένα Hario Buono Kettle (βραστήρα νερού)
 • Μια βάση για το Dripper της Ubrew
 • Έναν Bamboo Αναδευτήρα της Hario
 • Φίλτρα της Hario για το Dripper
 • Και μονοποικιλιακούς καφέδες από το Barista-Shop.

Άνοιξα την μεγάλη κούτα, ξεπακέταρα τα συμπράγαλα και άρχισα να κάνω παιχνίδι. Αφού πειραματίστηκα με διάφορες δοσολογίες (Tip: Ποτέ μην κάνετε review για καφέ πριν πάτε για ύπνο) νομίζω πως έπιασα το νόημα και έφτιαξα μερικά πολύ ωραία φλυτζάνια, με δυνατή, γεμάτη γεύση.

1. Το πλαστικό Hario V60:

 • Είναι τόσο φθηνό σε τιμή που προσπερνάς εύκολα το υλικό κατασκευής του. Γενικά, το πορσελάνινο είναι πολύ πιο όμορφο, αλλά από την άλλη, αυτό το πλαστικό δεν παίζει να σπάει με τίποτα.
 • Τώρα θα πείτε πως το ψειρίζω πολύ, αλλά η πορσελάνη έχει πολύ καλύτερες ιδιότητες όσον αφορά τη διαχείριση της θερμότητας. Όταν φτιάχνεις καφέ, θέλεις όλα τα εξαρτήματα που τον ακουμπάνε να είναι ζεστά. Ε, το πλαστικό δεν είναι κάτι που ζεσταίνεται ιδιαίτερα…
 • Σε κάθε περίπτωση κάνει τη δουλειά του τέλεια. Κανένα πρόβλημα με το V60. Και στην έκδοση 02 που είχα, μπορείς να κάνεις μέχρι και τρία μεγάλα φλυτζάνια ταυτόχρονα.

2. O χειροκίνητος μύλος Hario Mini Mill:

 • Ξεκάθαρα το προϊόν που με ενδιέφερε να κάνω review περισσότερο απ’ όλα. Το πιο σημαντικό πράγμα στη διαδικασία είναι φυσικά το να έχεις φρεσκοκομμένο (και καλό) καφέ. Το πραγματάκι κάνει γύρω στα 40 €, οπότε σε σύγκριση με το να πάρεις έναν ηλεκτρικό μύλο (σίγουρα πάνω από 100 €) ειδικά αν είσαι πρωτάρης, ε, είναι η λογική επιλογή.
 • Από την άλλη, ότι πληρώνεις παίρνεις. Όχι από άποψη κατασκευής: Το μηχανηματάκι είναι όσο καλό πρέπει. Στιβαρό, όμορφο και κάνει αψεγάδιαστα τη δουλειά του. Ο κόπος, όμως, που βάζεις για να βγάλεις ένα γαμημένο φλυτζάνι είναι κόπος που απαιτεί εκ των προτέρων ένα έτοιμο φλυτζάνι καφέ για να σου δώσει ενέργεια.
 • Θα βαρεθείς να γυρίζεις τον μύλο μέχρι να σου κόψει τον καφέ, ειδικά αν το έχεις στο “ψιλό” κόψιμο. Το ότι μπορείς να ρυθμίσεις το κόψιμο είναι, φυσικά, μεγάλο θετικό.
 • Τόση χρήση της παλάμης που θα θυμηθείς ξανά τα εφηβικά σου χρόνια.
 • Γενικά, ο μύλος κάνει ακριβώς αυτό που περιμένεις. Κόβει τον καφέ τέλεια. Και στο ενσωματωμένο δοχείο χωράει μέχρι για δύο φλυτζάνια αλεσμένο καφέ.

3. Το Hario Buono Kettle:

 • Ένας πανέμορφος made-in-Japan βραστήρας με όλη τη μαεστρία των ταλέντων της Hario. Πως να το πω; Κάποιος τελειοποίησε τον βραστήρα. Κάποιος αφιέρωσε ρε φίλε τη ζωή του για να φτιάξει έναν βραστήρα αξεπέραστο.
 • Δεν έχω να πω κάτι γι’ αυτό το εργαλείο: Τέλειο. Και με το τρελό, μακρουλό του στόμιο έχεις τον απόλυτο έλεγχο στην ροή του νερού πάνω στον καφέ.

4. Η βάση της Ubrew:

 • Σιδερένιο, βαρύ και στιβαρό πράγμα που σε γεμίζει εμπιστοσύνη ακόμη και για να χώσεις πάνω ένα Aeropress γεμάτο με χαμένα όνειρα και αμαρτίες και να το πατήσεις σαν λεχώνα σε τετράδυμα μέχρι να ξεγεννήσει και την τελευταία σταγόνα του ψυχότροπου ζουμιού σου.
 • Η βάση έχει πλαστικά ποδαράκια που το κρατάνε πολύ στέρεο στη θέση του.
 • Στα αρνητικά, από την δική μου πλευρά τουλάχιστον, το ότι δεν είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για να φτιάξεις Drip καφέ. Βασικά, δεν είναι καθόλου απαραίτητο – και με τα 40 € που κάνει μπορείς κάλλιστα να πάρεις ένα γαμάτο γυάλινο Hario δοχείο για καφέ.
 • Βάση που για μένα έχει νόημα, για καταστήματα τουλάχιστον, είναι μια μεγάλη βάση με τέσσερις θέσεις για να φτιάχνεις ταυτόχρονα πολλά brews. Από την άλλη, αν σε ένα μαγαζί στην Ελλάδα φτιάχτουν οποιαδήποτε στιγμή πάνω από δύο Drip καφέδες ταυτόχρονα θα σημαίνει είτε ότι μας έκαναν επιδρομή τίποτε hip-San Franciscιώτες, είτε ότι απλά τα γυαλιά σου θόλωσαν και δεν βλέπεις καλά.

5. Οι καφέδες του barista-shop:

 • Φρέσκιοι γευστικοί μονοποικιλιακοί καφέδες, όπως ακριβώς περιμένεις έναν καλό, νόστιμο κόκκο για να κάνεις καφέ φίλτρου. Τώρα, δεν είμαι και ειδικευμένος γευσιγνώστης για να πουλήσω τρέλα με “νότες”, αλλά ο Kenya ήταν πάρα πολύ ωραίος. Γεμάτη γεύση και ευχάριστη.

Γενικά, η διαδικασία του Drip-Over στο σπίτι:

 • Το πρώτο ερώτημα που είχα στο μυαλό μου πριν ξεκινήσω ήταν: “Φτιάχνεις με αυτόν τον τρόπο καλό καφέ;” Η απάντηση είναι: “Ναι.” Φτιάχνεις καφέ επίπεδα πάνω από εκείνον που θα έκανες με την καφετιέρα φίλτρου σου και με καφέ του σούπερμαρκετ, όπως και καλύτερο από τους περισσότερους φίλτρου που θα πιεις έξω.
 • Το δεύτερο ερώτημα είναι: “Αξίζει τον κόπο;” Και αυτό το λέω γιατί μονάχα το άλεσμα με το Mini Mill είναι ένα λεπτό παιχνίδι υπομονής και προετοιμασίας συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Στην καλύτερη περίπτωση, όπου δηλαδή έχεις κανονικό, ηλεκτρικό μύλο, το να κάνεις έναν καφέ με Dripper θέλει τον χρόνο του, το λιγότερο 4 λεπτά. Με τον χειροκίνητο μύλο χτυπάει χαλαρά το δεκάλεπτο. Η απάντηση είναι: “Ανάλογα.
 • Αν είσαι φανατικός του καφέ ή αν ξεκινάς να μαθαίνεις τις ψωνιστικές λεπτομέρειες του Τρίτου Κύματος, τότε θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σίγουρα θα χαρείς με το να πειραματίζεσαι με κόκκους και με δοσολογίες. Τότε, κάνε παιχνίδι!
 • Αν είσαι ένας απλός άνθρωπος που θέλει να πιει το καφεδάκι του πριν πάει στη δουλειά, τότε όχι, αυτό δεν είναι για σένα. Πήγαινε καλύτερα στο κοντινότερο πακετάδικο και πάρε έναν καφέ στο χέρι.

Η όλη διαδικασία μοιάζει στο μυαλό μου με τις Ιαπωνικές τελετουργίες του τσαγιού: Θέλει χρόνο και την απόλυτη προσοχή σου, αλλά σου προσφέρει κάτι παραπάνω από το ίδιο το φλυτζάνι.

Σου δίνει την ίδια την ευκαιρία να σταματήσεις για λίγο τους τρελούς ρυθμούς της μέρας σου και να φτιάξεις κάτι αργά και χειροπιαστά.

Οπότε, ακόμη και για τους τρελούς καφετζήδες, ίσως να μην είναι κάτι που θα θέλουν να το κάνουν κάθε μέρα, αλλά όταν το καλεί η ειδική περίσταση, αξίζει να βγάλεις το Dripper, να κόψεις τον φρέσκο, καλό καφέ σου και να φτιάξεις ένα υπέροχο φλυτζάνι για εσένα και για τον άνθρωπο που θα βρίσκεται δίπλα σου. Μπορείς ακόμη και να του μάθεις να φτιάχνει κι εκείνος καφέ με το Hario, σαν μια ευχάριστη και διαφορετική διαδικασία bonding…

Στην τελική, γιατί καθόμαστε και ψάχνουμε τα γκουρμέ φαγητά, τα καλά κρασιά και τους διαφορετικούς καφέδες; Ακριβώς επειδή θέλουμε να εμβαθύνουμε στα λεπτά χαρακτηριστικά των ίδιων των εμπειριών, πίσω από το απλό μάσημα, πίσω από το απλό μεθύσι, πίσω από το απλό ζουμί της καφεΐνης.

Το ψώνισμα με τον καφέ έχει μοναδικό λόγο να σου δώσει λίγο περισσότερο νόημα στη μέρα σου, να σου δώσει έναν ακόμη λόγο να μιλήσεις με ανθρώπους ίδιους με σένα και να κουραστείς 100% περισσότερο για κάτι μονάχα 10% καλύτερο.

Όσοι το καταλαβαίνουν, το καταλαβαίνουν. Όσοι δεν, ακόμη καλύτερα γι’ αυτούς. 😉

Βρείτε όλα τα προϊόντα που χρησιμοποίησα στο πολύ καλό online κατάστημα Barista-Shop.gr

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 800+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Comment: